Alumiinin etsausmahdollisuudet Helsingin läbillä

Tässä on joitain ideoita ja kokeiluja alumiinin etsaamisesta ja muusta pintakäsittelystä Helsingin läbin laitteilla. Läbiltä löytyy satunnaisia alumiinin kappaleita, joista osassa on reikiä, tai toisella puolella kuvioita tai tekstiä. Näistäkin voi ihan hyvin saada aikaan pieniä kylttejä, avaimenperiä tai muuta sellaista, jos sahaa pois ei-tarpeelliset alueet. Mustaksi anodisoitua levyä (koko n. 10x15cm) löytyy pieni pino. Näissä on reikiä ainoastaan reunoissa eikä muita merkintöjä, joten ne ovat hyviä aihioita pienille paneeleille.

Helppo tapa tehdä etsausmaski on käyttää läbin vinyylileikkuria kuvioihin ja muoviteippiä laajoille peitettäville alueille, kuten levyn takaosalle. Siirtokalvon avulla (tätä on juuri tilattu lisää) voi tehdä suht monimutkaisiakin kuvioita, mutta stencil-fontit ja apuviivat helpottavat asettelua paljon. Tämä fontti ei ole aivan täysin stencil-tyyppinen, eli sisältää esim. irrallisen O:n reiän, mutta ei myöskään liian armeijahenkinen: http://www.1001fonts.com/crimescene-afterimage-font.html. Teräväkärkinen askarteluveitsi helpottaa yksityiskohtien irroittamista tarrakalvolta.

Tämä ensimmäinen kokeilu meni pieleen. Maskitarra oli paikoin suunniteltu huonosti, eli siinä oli liikaa täysin tai osin ympäröivästä taustamaskista irrallisia saarekkeita, jotka eivät liittyneet reunoistaan muuhun tarra-alueeseen ja irtosivat siksi herkemmin. Syitä löytyy lisää: huolimattoman reunateippauksen takia maski päästi alleen nestettä, etsausjälki ei ollut riittävän syvä, jälkihioin pintaa liikaa, maskitarra meni hieman vinoon… Maalina käytin läbin kaapista löytynyttä akryylimustetta, mikä on ilmeisesti jotain juoksevaa akryylimaalia. Etsaukseen käytin Rainbowin väriaineetonta putkenavaajaa, eli NaOH:ta.

Tässä paremmin onnistunut ja hyvin nopea tiistai-illan projekti, jossa kokeilin anodisoidun kappaleen etsausta. Kirjainten asettelu tehtiin hätäisesti rypistyneellä siirtokalvon palasella, alumiinin pintaa ei putsattu etukäteen ollenkaan ja putkenavaajaa kului vain pieni tilkka. NaOH läpäisi anodisoidun kerroksen helposti ja pienellä huljuttelulla reaktio ei kauan kestänyt. Lopuksi poistin teipit juoksevan veden alla, sahasin ja porasin levyn sekä hioin reunat sileiksi. Näillä voi vaikka merkitä läbin irtainta omaisuutta tapahtumissa.

Kirjoittelen jatkoa kunhan olen päässyt kokeilemaan lisää tekniikoita.

1 Like

Erittäin kuul. Luin tosin toiveikkaana hitsausmahdollisuuksista, mut aina ei voi voittaa…

Nyt lähti kokeiluun Aluoxyd-niminen pullo. Happo on tarkoitettu alumiiniin tehtyjen kaiverrusten jäljen tummentamiseen, mutta tarkoitukseni oli testata, kuinka NaOH-käsittelty alumiinilevy käyttäytyy tarramaskin kanssa. Maski on tehty Helsinki Hacklabin vinyylileikkurilla (kts. ketjun ensimmäinen kuva).

Kokeilin ainetta kahteen eri kappaleeseen: toinen anodisoitu alumiinilevy ja toinen @Kremmen:in jyrsimä (urhomatti) alumiinikappale, jossa oli tuore ja tasaiseksi jyrsitty pinta. Tein neljä eri tavoin käsiteltyä pintaa anodisoituun alumiiniin:

  • A: ei käsittelyä
  • B: hiottu alumiini
  • C: hiottu ja kevyesti NaOH-käsitelty
  • D: sama mutta perusteellisempi NaOH-käsittely

Rekatio alkaa kohdissa B, C ja D välittömästi. A:ssa ainostaan naarmut saavat väriä pintaan.

Jyrsitty pinta reagoi myös nopeasti.

Lopputulos n. 30min käsittelyn jälkeen, jossa happo on välillä vaihdettu (ei tarkka aika).

  • A: ei vaikutusta
  • B: melko tumma jälki, mutta epätasainen lopputulos
  • C: edellistä haaleampi jälki
  • D: tasainen ja melko tumma jälki

Jyrsitty kappale sai nopeammassa ajassa näitä tummemman jäljen. Kappaleen pinta oli todennäköisesti puhtaampi kuin levypinta.

Perusteellisemmalla NaOH-käsittelyllä ja huolellisemmalla puhdistuksella tämä voisi olla kätevä ja nopea tapa saada tarramaskilla kuvioita alumiinipintaan. Netistä löytyvien esimerkkikuvien perusteella aineella pitäisi pystyä värjäämään huomattavasti tummempaa jälkeä.

Lisää kuvia työvaiheista Flickr-albumissa.

Kaikille kylttien, paneelien ja laitekilpien tekemisestä kiinnostuneille vinkkinä eiliseltä:

Eilen testailtiin kaivertimelle sopivaa muovia, johon saa sekä kuvioita että onnistuu leikkaaminen.

Aaronextreme kävi hakemassa materiaalia Gravoxista, Pitäjänmäestä läheltä läbiä. Materiaalit olivat edullisia ja värivalikoimaa paljon. Muovi katkeaa helposti, joten se ei yksin kestä kannattelemaan kaikkea painoa, mutta sopii päälilevyksi tukevampaan rakenteeseen. Saatavilla on ilmeisesti myös erivärisiä alumiinilevyjä.

Mielenkiintoista! Mitä kaiverrinta tuohon käytettiin?

Läbin “optinen kaiverrin”, mallia kiina… Jos mekaanisesti poistetaan materiaalia niin tupataan puhua jyrsimestä.