Mitä haluaisit oppia tai opettaa? / What would you like to learn or teach?

Tänne voi esittää kurssitoiveita tai avunpyyntöjä Helsinki Hacklabin jäsenille. Mitä haluaisit oppia? Osaatko ehkä auttaa jonkun toisen ongelmassa?
Here you can wish for courses or ask personal help from Helsinki Hacklab members. What would you like to learn? Maybe you can help someone in their problems?

Itse haluaisin oppia Eaglen käytöstä sen vaiheen, jossa lähes valmis suunnitelma pitäisi saada valmisteltua piirilevytehtaalle kelpaavaan muotoon.

[quote=“jssmk, post:1, topic:76”]
Itse haluaisin oppia Eaglen käytöstä sen vaiheen, jossa lähes valmis suunnitelma pitäisi saada valmisteltua piirilevytehtaalle kelpaavaan muotoon.
[/quote] Sama juttu, muutenkin “suunnittele ja tilaa piirilevy kiinasta” workshop olisi varmasti monelle hyödyllinen ja kiinnostava setti.

Joo, toi olisi varmasti ihan hyvä ja pohjiksi Eagle-nyypille joko eri kurssi sen perusteista tai itseoppimisvelvoite moisista, jottei mee sitten kaikkien aikaa siihen että käydään kullekin ihan perusteista läpi kyseisen softan käyttöä parin viikonlopun verran tai jää itse ydinasia käymättä läpi.

Joo, sellainen workshop, jossa suositaan häpeilemättömästi omia suosikkituottajia Kiinasta ja keskitytään varsinkin siihen tilausvaiheeseen. Oma levysuunnitelma pitäisi olla vähintään valmiina ennen kuin voisi osallistua, mutta tietty voitaisiin käydä läpi joitain kikkoja ja valmiin levyn onnistumista helpottavia huomioita jokaisen suunnitelmista ensin.

Meitä olisi tässä jo kolme kurssilaista. Enää tarvitaan joku (Otso) vetämään kurssi meille.

Onhan noita. Kicad/Eagle. Piirilevyn suunnittelu yleisellä tasolla. Mikrosuoritimet pintaa syvemmältä, vaikka Atmellin piirien koodausta ihan C-kielellä. Linuxin ja elektroniikka, yms…

Kannattaa ehkä laittaa prioriteettijärjestykseen listaa ja laajoista konsepteista (“linux ja elektroniikka”) valita vähän suppeampia settejä ettei tule kauhea rimakauhu heti niille jotka voisi ehkä jotain opettaa.

“Ihan C:tä” (jos tällä nyt tarkoitetaan sitä että rukataan rekistereitä suoraan) voi käyttää Arduino-ympäristössäkin vallan mainiosti, säästyy vaan epäolennaisen kanssa taistelemisen vaivaa. kts esim: https://github.com/rambo/drsstc_watchdog/blob/master/drsstc_watchdog.ino mutta ensin pitää tietää mitä haluaa saada aikaiseksi ja miksi, pohjavaatimuksina on kuitenkin se että on lukenut kyseisen mikrokontrollerin varsinaisen datalehden (ei se 30 sivunen, se 500-sivuinen…) ajatuksella läpi.

Jos otetaan vaan yksi asia: esim, kuinka hanskaan PWM:män paremmin tarpeisiini sopivasti kuin analogWrite() niin tämän voi vielä opettaakin yhdessä päivässä (olettaen että kurssilaiset osaa jo tehdä muutakin kuin vilkuttaa LEDiä).

Alkuperäistä ysymystä vois laajentaa siten että mitä juuri sinä voisit opettaa.

Mä voin opettaa jotain Eaglesta. Voin erityisesti kertoa miten eri kiinalaisilta pajoilta tilaillaan niitä piirilevyjä (tämäkin prosessi olettaa Eaglen, jos osaa jo valmiiksi kaivella KICADistaan oikeanmalliset Gerber-tiedostot niin hyvä), itseasiassa joskus pidinkin sellaisen session jonkun hack-viikonlopun lauantaina.

Joskus pidin myös session siitä miten ATTinyjä voi ohjemoida Arduino-ide:ssä, siitäkin vois tietty joskus järjestää uusinnan.

Tuli mieleen myös sellainen idea että avoimissa viikonlopuissa voisi ihan hyvin pitää jäsenten “avointa workshoppia” sillä periaatteella että jos on labille tulossa silloin joka tapauksessa tekemään jotain omaa projektiaan ja tietää mitä siihen on tekemässä, voisi siitä samalla pitää hieman opastusta muille kiinnostuneille.

Eli käytännössä tämä toimisi jotenkin niin että kun avoin viikonloppu on tulossa ihmiset ilmoittavat halutessaan muutamalla sanalla että olen rakentamassa tämänlaista projektia ja teen siinä tälläisiä asioita, jos kiinnostaa niin voit tulla mukaan ihmettelemään ja opit siinä samalla miten tälläisiä juttuja tehdään.

Tälläinen toimintamalli on omassa päässäni ainakin siinä mielessä hyvä että se ei vaadi mitään erityistä miettimistä ja järjestelyä etukäteen koska tiedät jo mitä olet sille projektillesi tekemässä ja tekeminen on muutenkin rentoa koska teet kuitenkin omaa projektiasi omalla tahdilla ja se ei vaadi osallistujilta varsinaisesti mitään muuta kuin paikalle tulon.

Tällä kaavalla saa myös samoista asioista kiinnostuneet ihmiset löytämään toisensa ja tutustut myös oman hackerspacesi jäseniin paremmin koska et varmasti tiedä mitä kaikki osaavat ja mistä kaikki ovat kiinnostuneet. Potentiaalia on myös siihen että joku vierailija tuo mukanaan myös sellaisen projektin joka kiinnostaa teitä molempia. Jos ketään ei saavu paikalle niin sillä ei ole merkitystä koska jatkat omaa projektiasi joka tapauksessa ja näin ei haaskaannu aikaakaan sen enempää kuin käytit siihen parin sanan kirjoitteluun että teen viikonloppuna tälläistä projektia, tai näin ainakin teoriassa.

Suurin ongelma tässä lienee se että pitäisi etukäteen tiedottaa mitä on tekemässä ja sitoutua tulemaan paikalle.

1 Like

Voin toki opettaa tilausprosessin jos rambo on kiireinen. Nykikää hihasta tiistaisin / irkissä / sähköpostitse niin järjestetään. Aikaa siinä ei mene kuin tunti tai pari, JOS

-Piirilevysuunnitelma on valmiina.
-Osallistujalla on paypal-tili. Kustannukset ovat ~15-20 euroa posteineen levyjen koosta riippuen.
-Osallistujalla on ohjelma gerbereiden katsomiseen (linuxilla gerbv, en tiedä muista käyttiksistä).

Varasuunnitelmana voi tilata vaikkapa niitä USB-äänikortteja, toimivaksi todettu levy on jo valmiina.

Moro,

Voisin pitää tuossa rakennuspölyn laskeuduttua kurssin RF-elektroniikan mittauksista sekä kyseisten mittalaitteiden käytöstä. Ymmärtääkseni elektroniikan perusmittalaitteet ovat aika hyvin jo hallussa monella ja niistä on pidetty jo kursseja. Toki voin muutakin kurssia vetästä jos on idiksiä mitä pitäs, kertokaa vaan mitä elektroniikan puolelta haluatte tietää niin koitan kyhätä kurssin.

Tässähän on sisältökin jo valmiina:

KÄYTÄNNÖN RF-MITTAUKSET

  • ESD-suojausmenetelmät ja niiden soveltaminen käytännössä (rannekkeen käyttö ja testaus)
  • Liittimien, adapterien sekä mitattavan laitteen (DUT) oikea kytkeminen
  • Suuntakytkimen sekä ulkoisten vaimentimien käyttö
  • Impedanssi ja impedanssimuunnokset
  • Käsitteet dBm, tehollisarvo ja DC bias
  • Third order intercept (mitä olikaan suomeksi)
  • 3.5mm ja SMA-liittimen ero

Tervehdys lajitoverit!
Tässä kirjoittelee Martti Paalanen - hacklabin jäsenenä tuore mutta siihen tuoreus jääkin :). Tulin mukaan toimintaan nyt kun labin osoite vaihtui itsellenikin käytännön syistä mahdolliseksi ja olen ollut parina viikkona mukana tiloja kunnostamassa. Muutamia teistä olen jo nähnytkin paikan päällä. En tosin liene vielä täysin virallisesti jäsen kun en ole hallituksen päätöstä siitä saanut enkä jäsenmaksua maksanut. Mutta elän toivossa. Sori tämä alkujorina - asiaan:

Koulutuksen osalta vastaanottajana itseäni kiinnostaisi vähän edistyneempi FPGA / VHDL -kurssi. Itse käytän nyt Xilinxin piirejä ja ISE Web packia mutta muutkin valmistajat olisivat OK.

Omasta puolestani olisin kiinnostunut kouluttamaan elektroniikan teoriaa ja käytäntöä, vaikka ihan alkeista lähtien oikeastaan niin pitkälle kuin halutaan mennä. Kiinnostavaa aihepiiriä saattaisi olla aktiivinen analogielektroniikka - puolijohteet, opampit ja niillä tehdyt peruskytkennät kuten vahvistimet, suotimet, oskillaattorit jne ja niiden teoria, analyysi ja laboraatiot sekä käytännön suunnittelun haasteet. Toinen voisi olla tehoelektroniikka ja siinä erilaisten hakkuripiirien analyysi ja laboraatiot turvajuttujen puitteissa tietty.
Uutena jamppana en tiedä minkä tasoista kurssitusta hacklabilla on ollut tapana vetää - omat eväät riittää kouluttamaan piiranalyysin perusmenetelmät, Bode-diagrammin ja siihen perustuvat graafiset synteesi- ja analyysimenetelmät kattavasti, Laplace-muunnoksen ja siihen perustuvat jutut kuten siirtofunktioanalyysi, juuriura-analyysi, häiriöanalyysi, stabiilisuus ja dynamiikka. Samoin noihin liittyvien työkalujen käyttö, vaikkapa nyt LTSpice eri analyysimenetelmineen ja Matlabin ja Simulinkin käyttö joskaan jälkimmäiset ei ole freewarea. Tosin noista on olemassa hyvin edullinen Student edition jolla olisi tosi mielenkiintoista tehdä käytännön labroja, siinä kun on integraatio Arduinoon, Raspiin ja Lego Mindstormsiin muun muassa.
Tuskin noita kaikkia halutaan ainakaan kerralla tunkea pahaa-aavistamattomien kurkusta alas, mutta ehkä noista saisi jonkun kiinnostavan paketin aikaan kun luotaisi ihmisten toiveita.

t,
-Martti “Kremmen” Paalanen

Tämä pitemmälle menevä koulutus on juuri se mitä meidän jäsenistö kaipaisi. Mutta alkeiskurssien vetäjiä on liian vähän ollut tähän mennessä ja välillä oltiin ihan loppuun palaneita. Nyt selvästi uuden labin myötä on uutta innostusta havaittavissa, eli varmasti tämä tästä tulee paranemaan.

Olen luvannut pitää nyt ainakin vielä kaksi Arduinon alkeiskurssia, mutta sen jälkeen itse mielelläni keskittyisin vähän edistyneimpiin aiheisiin. Samaten elektroniikan alkeiskurssille kaivataan uusia vetäjiä, vanhat varmaan vielä yhden kurssin jaksavat malliksi vetää.

Nuo kaikki mainitsemasi aiheet kyllä varmasti kiinnostavat jäsenistöä, eli vaikka päivän kursseja noista aiheista saa kyllä pitää vaikka kerran viikossa :slight_smile: Voidaan keskustella näistä labilla vähän tarkemmin.

– M

Sorvin ja jyrsimen käyttöopastus. Elektroniikkapuolella onkin jo paljon mielenkiintoisia ehdotuksia. 3D-tulostus kiinnostaa myös, mutta oletan että se on suht helppoa ja ainakin vaaratonta verrattuna noihin metallintyöstökoneisiin.

Mika