CNC-peruskurssi, jatkuu ke 2.3. kello 18:00 labilla. Aiheena työkalujen mallintaminen Fusion 360:een

Tällä CAD/CAM-kurssilla on tarkoitus oppia mallintamaan kappaleita, jotka on mahdollista labin neliakselisella jyrsimellä työstää.

Kurssilla tarvitaan omaa tietokonetta, jossa (tai virtuaalikoneessa) pystyy ajamaan Autodesk Fusion 360 (64-bit Windows ja OS X) ja Mastercam (Windows) ohjelmistoja. Molemmista riittää ilmaisversiot ja tarkemmat konevaatimukset ja asennusohjeet myöhemmin.

Tälle vuodella mahtuu vain yksi kerta ja käytämme sen CAD-mallintamisen alkeisiin Fusion 360:llä.

Hyvä ulkoinen hiiri jossa vähintään 2 nappia ja rulla kannattaa myös ottaa mukaan. Fusionin konevaatimukset readme:stä

  • Apple Mac® OS® X Mavericks (10.9.5), OS® X Yosemite (10.10.5), OS® X El Capitan (10.11)
  • Microsoft® Windows® 7 SP1 or Microsoft® Windows® 8.1, Windows® 10
  • CPU: 64-bit processor (32-bit not supported)
  • Memory: 3GB RAM (4GB or more recommended)
  • Disk space: ~2.5GB
  • Graphics Card: 512MB GDDR RAM or more, except Intel GMA X3100 cards
  • Pointing device

Mastercamin konevaatimukset

  • Windows 7, 8.x or 10 64-bit Professional
    • We recommend using Windows 7, 8.x or 10 64 bit Professional editions. While Mastercam may run on other Windows versions (such as Home Edition) or virtual environments (such as Parallels for Mac), it has not been tested on these configurations and is therefore not supported.
  • Intel or AMD 64-bit processor (i7 recommended)
  • 4 GB (16 GB recommended)
  • OpenGL 3.2 support with 512 MB memory. No onboard graphics (NVIDIA Quadro graphics card with 2 GB dedicated memory recommended)
  • 1680 * 1050 resolution (1920 * 1080 resolution, dual monitors recommended)
  • 250 GB drive with 20 GB free. (SSD recommended)

Jos hädintuskin täyttää minimivaatimukset niin ei tule olemaan yhtään kivaa, 3D CAD ohjelmat vaan on raskaita…

Jos nuo vaatimukset on ongelma niin kevyempiä/vapaampia vaihtoehtoja on olemassa: esim FreeCAD ja PyCAM mutta näiden kanssa saa opiskella kaiken ihan itse ellei joku muu™ perusta aiheesta erillistä opintopiiriä.

MasterCAMin opiskeluversion voi nyt asennella itselleen läbillä, pyydä hallituksen edustajalta asennustikku (löytyy “hallitus supertärkeä” -laatikosta), asennukset vain paikanpäällä (tikkua ei viedä läbiltä pois, eikä siitä tehdä imagea jota jaettaisiin verkon yli).

Allekirjoittaneella MasterCAM Win7 Home Premium Parallelsin päällä ei käytännössä toimi, käynnistyy kyllä mutta se 3D piirtoalue näyttää pelkkää videoglitchi-roskaa. @suovula:lla oli kanssa jotain haasteista sen piirron kanssa (Win7 jotain, VMWare). Pitää katsoa josko jotain asetuksia säätämällä homma paranisi, koska kyllä jotkut on ainakin joskus saaneet tuonkin version toimimaan virtualisoinnin alla.

Kokeilen bootcampin puolella joutessani, jokatapauksessa näyttää vahvasti siltä että tällä kurssillä keskitytään lähinnä Fusioniin.

Edit: Parallels-ongelma johtunee siitä että Mastecam vaatii OpenGL 3.2 ja Parallels (myös uusin versio :frowning: ) tukee vaan 2.1:stä, pitänee testaa VMWarella koska uusimmassa on OpenGL 3.3 tuki

Edit2: Se VMWaren OpenGL 3.2 tuki on sitten vaan OSX 10.10 eteenpäin (tai kai Linux hostillakin toimii) ja jollain tietyllä rautayhdistelmällä 10.11 eteenpäin, mutta näytti tuo nyt ensivilkaisulla toimivan fusionissa ainakin alkuun tällä 10.9:lläkin kun vaan laitto gigan videomuistia, @suovula kanssa raportoi että lähti pelaamaan kun nosti videomuistin gigaan), kts https://communities.vmware.com/thread/522980

Edit3: 10.11 päivityksen jälkeen pyörii ihan siististi Fusion 8:ssa tuo MasterCAM X9. Linux-käyttäjille VMWare workstation 12 pitäis toimia ihan hyvin kunhan itse kone on riittävän järeä.

Muistutuksena kaikille että kurssin tarkoituksena ei ole harjoitella ohjelmistojen asennusta (lisäksi läbin internet menee tukkoon heti jos 10 ihmistä yrittää ladata fusionin yhtäaikaa [se ei ole ihan pieni]), varmista että Fusion 360 on asennettu, olet hankkinut siihen sen ilmaisen lisenssin eli saat sen käyntiin ja voit kokeilla tehdä sillä jo jotain.

Ja tarkennuksena, siihen osaan kurssia jossa harjoitellaan vasta mallinnusta voi osallistua vaikka CNC-alkeiskurssi ei olisikaan käytynä, tästä on iloa myös 3D tulostettavien kappaleiden suunnittelussa (tosin siinä pitää kappaleessa ottaa huomioon käytettävän tulostustekniikan rajoitukset, joita ei tulla kurssilla käsittelemään, siitä voi kysellä esim tiistaisin)

Alkeiskurssista lisäksi järjestetään intensiivinen pikakertaus joskus tammikuussa tai helmikuun alussa niille jotka missasivat alkeiskurssin ja tahtovat nimenomaan CNC-koneistaa mallintamiaan asioita. Jos metallien koneistus käsiohjatuilla koneilla on sinulle tuttua kauraa niin CNC-työstöön liittyvät eroavaisuudet voi pyytää jotakuta selittämään esim joku tiistai (sitten on edessä hiukan itsenäistä opiskelua jonka jälkeen tyyppikoulutus). Jos CNC-koneistus on tuttua niin tyyppikoulutuksen Lottaan saa esim joku tiistai kun pyytää.

edit: Pikakertauksen ketju

Autodesk Fusion 360:llä mallintamista harjoiteltu yhden illan verran. Hyvin opittiin! =)

Mikäli et ehtinyt mukaan, tekemällä tai haluat muuten vaan kerrata, olemme tehneet suurinpiirtein (ainakin?) nämä.

Pidemmälle opiskeluun voi katsoa esim muita Autodeskin videoita.

Seuraavalla kerralla (aika toistaiseksi auki, ei ainakaan seuraavaan kahteen viikoon) voimme keskittyä paremmin oikeiden kappaleiden suunnitteluun.

Harjoitelkaa, keksikää ongelmia, ratkaiskaa niitä ja tuokaa seuraavalle kerralle mukananne hyviä ajatuksia ja kysymyksiä! Mahdollisesti myös ajatuksia kappaleista joita haluaisitte malleiksi, mutta punainen lanka on jossain kohtaa mallintamista katkennut… =)

Kiitoksia osallistujille!

Tämmönen HP:n mittalaitteen räkkikiinnike tuli mallinnettua olemassaolevaa mittailemalla kun on periaatteessa tarve ja muoto on sopivan epätriviaali mutta ei liian vaikea ekaksi harjoitukseksi.

Edit: @ajake mainosti IRCissä tämmöstä videota https://www.youtube.com/watch?v=o-GBpUZ3piY pikatutoriaaliksi (Fusionissa itsessään on vino pino tutoriaaleja, niitä kannattaa tehdä, ehkäpä useampaan kertaan…)

Lisäksi syytä mainita se eka slide jossa todettiin että OpenSCADin ja mahdollisesti joidenkin taiteellisempaan käyttöön tarkoitettujen mallinnusohjelmien kanssa opitut lähestymistavat ei ole välttämättä ollenkaan hyvä idea kun on tarkoitus tehdä mittatarkkaa mallinnusta. Sketch-työkalu on ystävä!

Tänään jatkettiin pienellä ryhmällä CAD-mallinnuksen harjoittelua, tällä kertaa tehtiin Raspberry-Pi koteloa silleen että otettiin raspin mekaaninen piirustus pohjaksi, mallinnettiin siitä riittävän lähelle raspia muistuttava kappale ja sitten sen ympärille lähdettiin tekemään koteloa.


Tätä tarvitsee vielä hiukan parantaa ennen kuin sillä ruvetaan miettimään CAM-kuvioita. Voi kyllä olla että ei kuitenkaan oikeasti yritetä jyrsiä moista, siihen palaa nimittäin runsaanpuoleisesti materiaalia… Tähän @daned33:n “parkkikiekkoon” nimittäin meni lähemmäs kilon möykky lähtökohtana (alumiinikauppias toki kiittäisi, lompakko ehkä vähemmän)



Mitenkäs kun tuo loppiaispäivä jäi sukulaisten takia väliin, voisiko tänne listata vähän avainsanoja, mitä juttuja pitäisi omatoimisesti opiskella, jotta seuraavalla kerralla pääsee taas kärryille? Esim. ensimmäisen kerran constraintit ja piirustuksen aloittaminen kaksiulotteisesta sketchistä olivat ihan elintärkeitä.

Mika

Sitä samaa settiä kerrattiin, ei oikeastaan tullut mitään muuta uutta kuin se että “add canvas” (tjsp just nyt ei pysty tarkistamaan) komennolla voi lisäillä (halutessaan joka akselille) jostain kaivellun piirustuksen jonka päälle voi sitten rakentaa. Kts http://a360.co/1RvajJe, kopioi itsellesi uudeksi projektiksi ja ala ala piirtämään :slight_smile: Esim allekirjoittaneen harjoituksen timelinestä voi vähän katsella miten homman kanssa edettiin http://a360.co/1RvatQQ

Tänään tosiaan aloiteltiin sen CAM-puolen ihmettelyä, katsottiin että miten setupissa (joka vastaan käytännössä aina yhtä kiinnitystä koneessa, ja kovin harvassa on kappaleet jotka yhdellä kiinnityksellä saa valmiiksi) säädetään akselit ja lähdettiin hyvin simppelillä “stock”:illa eli sillä materiaalimöykyllä josta varsinainen malli jyrsitään ulos.

Lähes kaikissa käytännön sovelluksissa on vähintäänkin suotavaa että kun olet löytänyt jostain itsellesi epämääräisen muotoisen möykin materiaa niin hoidat siitä ihan ekana ainakin pari sivua suoraksi jotta:

  1. Sen saa kiinni paikkaan jonka koordinaatit on järkevästi mitattavissa
  2. Sen ulkomitat on mitattavissa vähintään sillä tarkkuudella jolla haluat mallisi kappaleesta ulos

Aivan kuten käsin työstäessä tai käsin gkoodia vääntäessä määrää setuppi eli se että miten kappaleen kiinnität ja missä järjestyksessä teet työstöt yms sen tuleeko lopputuloksesta hyvä vai huono (vai hyvin huono). Jos CAMille annetut stockin mitat eivät vastaa todellisuutta niin ei sieltä saada ulos sitä haluttua mallia ainakaan millään järkevällä tarkkuudella. Ja jos sitä stockia ei ole esisuoristeltu siten että sen saa tarkasti kiinni toisenkin kerran niin seuraavat työstövaiheet (joilta ei juuri koskaan voi välttyä) ovat sitten kiinnityksessä tehtyjen virheiden verran pielessä ja lopputulos on jälleen jotain huonon ja katastrofin väliltä.

Ennakkovaroitus MasterCAMin opettelun aloittamisesta: mahdollisesti jo 27.1 siirrytään opettelemaan MAsterCAMia (meillä on hommaan kouluttaja joka on kouluttanut MasterCAMia työkeen).

Eli viimeistään ti 26.1 läbille paikanpäälle ison (16G) muistitikun kanssa jolle voi sitten kopioida läbin asennustikulta tiedostot ja sitten asentaa omalta tikulta omalla ajalla (lähinnä siis koitetaan rinnakkaistaa tätä asennushärdelliä). Niille joiden läppäreistä löytyy semmoinen asia kuin DVD-asema on myös käytettävissä DVD-muotoista asennusmediaa (näitä on lainattavaksi asti).

Kun se MasterCAM on asennettu niin voi ruveta tutustumaan harjoittelemaan itse.

No nyt on harjoiteltu legopalikan näköisen jutun CAMittamista kiinnitysten kanssa:

(kuvassa ei ole näkyvissä “stock” josta malli jyrsitään esiin näkyvissä)

Lopputulema on että niiden kiinnitysten mallintamiseen ei välttämättä kannata sittenkään käyttää hurjasti aikaa koska homma menee vaikeaksi siinä kohtaa kun otetta pitää vaihtaa… Pitäisi jotenkin saada joko malli tai kiinnikkeet tai pahimmassa tapauksessa molemmat pyörieltyä oikeisiin asentoihin uutta otetta varten, käytännössä tämä varmaan kannattaisi tehdä silleen että tekee kansion jossa se malli on yksi designi (muista tehdä komponentti) ja sitten jokaisen otteen omina designeinään jotta saa kiinnikkeet mallinnettua paikoilleen oikein. Tai sitten emme vaan osaa…

Työvaiheen tärkeitä asioita (itse työkalun lisäksi) on depths (joilla voi säätää sen että kuinka syvään mennään ja millaisilla vaiheilla) on “smoothing” joka pitää laittaa päälle (vähentää generoidun GKoodin määrää isosti) ja siihen oletuslukuarvoon ei kannata koskea ellei ole valmis käyttämään runsaasti aikaa optimiarvon haarukointiin, jos arvo on väärin niin lopputulos voi ihan hyvin olla huonompi kuin ilman koko asetusta.

Simulointivaiheessa koneen “properties” valikosta pitää laittaa rivinumerot pois päältä, muutenkin niitä optioita kannattaa hiukan katsoa ajatuksella.

Tässä vielä video simulaatiosta ensimmäisestä setupista jossa koitin minioida kaiken turhan ilman työstämisen (stocki oli läbin materiaalilaatikosta otettu pala 70mm tankoa joka tönärillä mitattiinn riittävällä tarkkuudella).

Työvaiheen simuloinnin jälkeen on mahdollista oikean napin valikosta (setupin päältä) valita stock → save stock jolla saa STL exportin työstetystä palasta, mutta sen käyttö stockina seuraavassa vaiheessa ei ole ihan helppoa (koska STL on mesh ja mesh ei ole solidi ja vain solidia voi käyttää stockin mallina…)

Kannattaa tosiaan miettiä vähän enemmänkin sitä missä järjestyksessä ja millä työkalulla tekee mitäkin jotta itse työstö menisi mahdollisimman vauhdikkaasti, ylläolevaa tehdessä sai järjestellä muutamaankin kertaan uusiki työvaiheet ja “stock contour”:in valinnan jotta päästiin tuohon tulokseen.

Edit: se mastercam-asennustikku on nyt olohuoneessa, etsi puukalikkaa jossa lukee mastercam, sen perässä on USB-tikku, kopioi kansio “mastercamHLE” talteen (se toinen jossa on jotain hassuja lyhenteitä on solidworksille tarkoitettu plugin-versio) ja luovuta tikku seuraavalle. Talteen kopioidusta kansiosta voit sitten käynnistää itse asennuksen.

Edit2: ja jos haluaa katsella miten noit työvaiheet tehtiin niin Fusion

Muistutus: keskiviikkona sen mastercamin pitää olla asennettu ja toimiva, jos et millään pääse huomenna läbille asentamaan sitä tikulta tai DVD:ltä niin laita minulle privaattiviestiä IRCissä tjsp, mulla on siitä paketti jonka voin jakaa dropboxin kautta (se on joku reilu 2G joten varaa aikaa kotinettisi nopeuden mukaan).

MUUTOS: Huomenna ei sittenkään MasterCAMia ainakaan ammattilaisen opastuksella (voidaan toki keskenämme sitä katsoa). Voidaan katsoa esim Fusion 360:n CAMia lisää, tai kerrata mallintamista tai jotain.

Ammattilaisen opastus MasterCAMiin alkaa viikon päästä keskviikkona.

Kateltiin vähän MasterCAMia allekirjoittaneen johdatuksella, ensi kerralla sitten on pätevä opettaja. Sen lisäksi @depili veti mallinnus ja CAMitusongelmien ratkomisklinikkaa Fusion 360:een liittyen sillä välin kun kolvasin kasaan MAX232 signaalisovittimia jotka tulevat Lotan ja BeagleBoneBlack:in väliin

Eilen katsottiin MasterCAMin perusteita Pyryn johdatuksella, laitoin läppäristäni (jolla homma vedettiin koska pyryn oma läppäri ei jaksa pyörittää ko softaa) ruudun tallennuksen päälle kun joku taisi mainita että ei pääse paikalle ja olis kiva jos sais vaikka jotain. Videota ei ole editoitu, mikki on läppärin oma eikä mitään äänitasoja ole katsottu yhtään, kouluttajalle ei kerrottu etukäteen ettei iske ramppikuume.

Toisinsanoen tuotantoarvot on matalat ja niihin liittyvät parannusehdotukset (edes “rakentavat”) eivät oikeastaan ole yhtään tervetulleita.

Pyry joutui perumaan tältä päivältä joten ammattitaitoista opastusta ei ole tarjolla, itsekin olen kurkkukipuinen joten en voi edes yrittää korvata opettajaa.

Pitäkää vaikka joku keskinäinen opintopiiri.

Mites tänään, jatketaanko jollain aiheella?

Fusion360 opintopiiriä voidaan pitää jos väkeä saapuu paikalle, mitään varsinaista ohjelmaa ei ole juuri nyt tiedossa.