Dokumentointikamera

Tässä ehkä turhankin yksityiskohtaiset ohjeet. SD-kortista oli hankala löytää täsmällistä infoa, joten tämä on kirjoitettu varmuuden vuoksi laajaa yleisöä ajatellen

Helsinki Hacklabille hankittiin uusi kamera ja siihen langattomaan verkkoon yhdistävä SD-kortti. Kameraksi valikoitui Olympuksen kolhuja kestävä malli, jossa pitäisi olla ihan hyvät makrokuvausominaisuudet. SD-kortti on Sandisk-brändätty Eye-Fi 4GB -kortti.

Joidenkin Eye-Fi:n korttien saatavuus Euroopassa on hieman huono, ja kaupoissa on tarjolla lähinnä Mobi-mallia, joka ei ominaisuuksiltaan sovellu läbin käyttöön. Mobi ilmeisesti osaa siirtää kuvia vain kameralta tietokoneelle. Tässä on kuitenkin tavoitteena saada kuvat kameralta suoraan julkaistua nettiin ilman välivaiheita. SanDisk-nimellä myytävien korttien saatavuudesta ei ole tarkempaa tietoa, mutta on mahdollista kyseessä on markkinoilta poistuva malli, eikä ko. malli ole näkyvästi esillä SanDiskin omalla sivulla. Saksasta tilatun kortin hinta oli edullinen.

Kortti rekisteröidään käyttöön tietokoneella, jossa korttia kohden luodaan käyttäjätili Eye-Fi Centeriin (https://center.eye.fi/).

Centeristä voi valita jonkin seuraavista kohteista kuvien siirtämiseen:

Näistä ehkä ainoat harkinnan arvoiset vaihtoehdot ovat Flickr, Picasa ja FTPS (ei SFTP:tä, vaan FTP + TSL/SSL). Tässä tapauksessa valittiin Flickr, koska tällainen tili oli jo aiemmin olemassa ja läbistä on muutenkin kuvia sivulla muiden valokuvaamina.

Flickr-tilin asetukset Eye-Fi Centerissä:

  • Laittamalla asetukseen Add to set arvon %Y-%m-%d kuvat järjestyvät Flickr:ssä päivämäärän mukaisiin albumeihin.
  • Muista valita päävalikossa Share photos online ja painaa save.
  • Kortti lähettää oletusarvoisesti emailin lähetetyistä kuvista, asetuksen saa pois päältä kohdassa Notifications

Kuvia voi katsoa osoitteessa https://www.flickr.com/photos/helsinkihacklab/

Ainakaan tässä 4GB:n mallissa ei ole Endless Memory-mahdollisuutta, eli kuville ei vapaudu tilaa automaattisesti nettiin siirron jälkeen.

Kuvat eivät siirry kamerasta nettiin välittömästi kuvan ottamisen jälkeen, vaan kameraa täytyy pitää päällä hetken aikaa ennen kuin siirto on valmis. Tämän kameran näytössä näkyy tästä ilmoittava vihreäksi muuttuva merkki vasemassa alanurkassa. Ehkä jokin uudempi Eye-Fi -malli voisi olla nopeampi.

Jatkan vielä vähän aiheesta.

Erilaisia kameroita ja valintakriteereitä on vaikka kuinka, ja niilläkin spekseillä mitä tälle hankinnalle ajateltiin, olisi voinut varmasti valita toisinkin. Kaikki kamerathan ovat lopulta yhtä helppoja käyttä, joten seuraavat asiat painoivat valinnassa eniten:

  • Kamera pitää näyttää kestävärakenteiselta, jotta satunnaisempikin vierailija voi luottaa olla hajottamatta sitä. Tämän tietysti toivotaan madaltavan kynnystä kameraan tarttumiseen. Tämä on enemmän psykologinen juttu kuin rikkoutumisen vaaran ehkäisemistä. Tässä kamerassa lukee isolla Tough.
  • Sitten jos se kamera oikeasti tippuu pöydältä niin hyvähän sen on kestää.
  • Hyvä makrokuvaus: tässä kamerassa pitäisi olla ihan kohdillaan. Läbillä näprätään kaikenlaisen pienen parissa.
  • Erottuva väri, jotta löytyy muun tavaramäärän joukosta. Tälle kameralle olisi ollut värikkäämpiä vaihtoehtojakin.
  • Kuvanlaatu ei ole erityisen tärkeä kriteeri, vaika sen ei siis pitäisi olla valitulla kameralla ongelmakaan. Nykyisellään blogia on päivitetty pienikokoisilla ja rakeisilla kännykuvilla, eikä siitä ole kuultu valittamista.

Automaattinen julkaiseminen vaatii myös yhteisiä pelisääntöjä kuvien käytössä. Epäonnistuneiden kuvien suhteen tämä systeemi on armoton: kaikki menevät nettiin. Kuvissa ei saisi tietenkään näkyä ihmisiä, jotka eivät halua tulla kuvatuiksi. Kirjoittelin tästä enemmän blogin puolella http://helsinki.hacklab.fi/?p=1884.

Eye-fi:n käyttö vaatii, että ainakin yhdellä tietokoneella asennettuna on kortin oma softa, sillä netin (center.eye.fi) kautta ei pääse käsiksi kaikkiin asetuksiin ja ominaisuuksiin. Ohjelman avulla saatiin myös Endless Memory käyttöön ja lisättyä kortille useampia tunnettuja langattomia verkkoja.

Kuvasivu on hetimiten pullollaan kuvia, joissa on ihmisiä. Miltä kuulostaisi ajatus, että paikka, jonne kamerasta kuvat automaattisesti päätyvät, olisi jokin vähemmän julkinen, josta sitten helpolla tavalla voisi pistää onnistuneet tai muuten julkisiksi halutut kuvat tuommoiseen avoimeen paikkaan? Vai olenko ymmärtänyt väärin homman idean?

Ikävä kyllä jos tähän lisätään yksikin lisävaihe enemmän, niin on suuri todennäköisyys että kuvat jäävät julkaisematta kokonaan. Käytössä oleva kortti on hidas: siirto nettiin alkaa vasta kun laite on ollut päällä vähintään 1-2 minuuttia, eli epäonnistuneet kuvat ehtii hyvin poistamaan kortilta jos huomaa tehdä sen heti kuvan ottamisen jälkeen. Flickr-tiliä hallinnoi usempi henkilö, jotka voivat poistaa kuvia näkyvistä.

Aika näyttää millaisia ongelmatilanteita tämä järjestely voi aiheuttaa. Itse ottamissani kuvissa pyrin kuvaamaan henkilöiden selkäsuunnasta, tai siten ettei kasvot näy kokonaan, varsinkin jos kohde on satunnaisempi vierailija. Kuvattavissa kohteissa voi keskittyä enemmän tavaroihin ja projekteihin ennemin kuin yksittäisiin ihmisiin. Kuvaaminen tällaisessa ympäristössä vaatii aina hieman arviointikykyä ja epäonnistumisia voi sattua.

Onko siellä jokin yhteinen tunnus jolla voi siivota kämmit pois? Vai kerran nettiin, aina netissä?

Flickr-sivu ei ole kenenkään jäsenen henkilökohtaisella vastuulla, vaan kirjautumistunnuksia on jaettu niitä erikseen pyytäneille jäsenille. Poistotoiveita voidaan ottaa vastaan myös irkin välityksellä, mutta niitä ei ole vielä tullut. Tässä kaikessa pitää olla hieman luottamusta ihmisten toimimiseen sivistyneesti ja muiden tahtoa kunnioittaen.

Kamera on ollut nyt puoli vuotta käytössä ja kertyneitä julkaistuja kuvia on jo yli tuhat. Kuvia on otettu viikkotoiminnasta, projekteista, remontin etenemisestä ja kaikesta muusta. Kamera on kiertänyt mukana tapahtumissa ja kesällä se otettiin mukaan Saksaan Chaos Communication Campille. Yksittäisiä kuvia on tainnut hukkua siirtovaiheen aikana ja kamera ottaa helposti vahingossa tuplakuvia, jos laukaisinta painaa vähänkin liian pitkään, mutta kokonaisuudessaan Helsingin läbi on onnistunut nyt dokumentoimaan toimintaansa kattavammin kuin koskaan ennen.

Kuvaamis- ja julkaisemisvastuu jakautuu tasaisemmin jäsenten kesken, kun ei ole enää väliä esimerkiksi sillä, onko kännyräpsäisyn ottaneella tyypillä tunnareita yhdistyksen blogiin ja jaksaako tämä edes lisäillä kuvat julkaisuun asti. Ihan suositeltava järjestely. :wink:

Kamera on ollut nyt käytössä vasta 12 kk ja kuvia on julkaistu flickr:ssä yhteensä melkein kaksi ja puoli tuhatta!

Kortin asetuksia säätävän sivun center.eye.fi:n tuki on loppunut 2015 puolivälissä, ja muutokset Flickr:n API:in yms. eivät enää päivity siihen enää. Jos systeemi alkaa toimimaan jossain vaiheessa huonosti, niin täytyy keksiä uusi ratkaisu kuvien julkaisemiseen. Tällä hetkellä vikana on, että kuvat eivät järjesty enää yhtä nätisiti päiväkohtaisiin albumeihin kuin ennen, mutta sen kanssa voi vielä elää.

(18.2.) Kysyin Eye-Fi:n asiakaspalvelusta lisää tietoa ongelmasta, mutta heillä ei tällä hetkellä ole myynnissä vastaavaa uutta tuotetta, mikä kykenisi suoraan Flickr-siirtoon. Ominaisuus saattaa tulla myöhemmin joihinkin heidän nykyisiin kortteihinsa, mutta tällä hetkellä ainoa heti toimiva ratkaisu on käyttää tuota vanhaa järjestelmää, joka toimii niin kauan kunnes flickr-yhteys menee isommin rikki.

(maaliskuu) Ongelma korjaantunut itsestään, varmaan Flickr:in puolella ollut ongelma, jos center.eye.fi:ta ei tosiaan enää tueta.

Kamerassa ja/tai kortissa on ollut viime viikkoina jotain häiriöitä. OSX:n disk utility löysi kortista korjattavaa, mikä saattoi auttaa kortin löytymisen ongelmiin - tai sitten ei. Kuvat eivät kuitenkaan tällä hetkellä osaa kääntyä oikein päin, vaan niitä pitää pyöritellä manuaalisesti flickrissä. Kameran asentoanturissa voi olla siis jokin vika. Seurataan tilannetta.

31.5.
Vaihdettiin kortti @thjt:n lahjoittamaan varakorttiin. Nyt voi ehkä selvitä, onko vika vanhassa kortissa vai kamerassa. Ainakin lähti toistaiseksi toimimaan ihan OK.

Eye-Fi lakkauttaa kuvien siirtoon tarkoitetun Eye-Fi Centerin ensi kuun puolivälissä. Saatiin Helsinkiin pino Raspberry kolmosia ja tein ohjeet miten kortin saa toimimaan ilman Eye-Fi:n omaa verkkopalvelua. Tässä avautuu myös mahdollisuus tehdä kaikenlaista lisäsäätöä ja parannuksia aiempaan kun julkaisemisen hoitaa itse.

Jos muuten omistaa X2-sarjan (tai muun vanhan) Eye-Fi:n kortin, kannattaa olla nopea ja ottaa talteen muutama korttikohtainen lisätieto: MAC-osoite, kortin oman langattoman verkon nimi ja salasana. Syyskuun puolenvälin jälkeen näitä tietoja ei ehkä enää pysty kaivamaan esiin kortista, sillä korttiin liitetty käyttäjätili lakkautetaan ja kortin konffaaminen ei ilmeisesti enää onnistu.

Lisää aiheesta:

Projekti ja dokumentaatio on githubissa:
https://github.com/HelsinkiHacklab/eyefi_flickr_auto_upload

Tulevaisuuden varalle:

Päivitys 2016-07-14: Näyttää siltä, että Toshiba on tehnyt samantyyppisen, mutta ensinäkemältä huomattavasti paremman tuotteen kuin Eye-Fi. Toshiban tuote on nimeltään FlashAir. Tuotteen Developer-sivujen mukaan kortti osaa ottaa itse yhteyttä Internettiin ja sitä voi joka skriptata LUA-kielellä. Ei muuta kun tilaukseen ja testiin! Lisätietoja: https://flashair-developers.com/en/documents/tutorials/advanced/1/ ja https://flashair-developers.com/en/documents/tutorials/lua/1/

http://usvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219930-valmistaja-vetaa-topselin-seinasta-muistikortit-kayttokelvottomiksi