Introkurssi: C/C++ kehitys soveltaen ST:n ARM-lautaa ja reaaliaikakäyttistä

Hei, ehkäpä minun on järkevää jättää koronatilanteen vuoksi osallistumatta tähän koulutukseen (kansanterveyden puolesta :slightly_smiling_face:). Tämä kurssi kun ei ole välttämätön ja voidaan uusia myöhemmin. Lautani voi luovuttaa toiselle tai lunastan sen myöhemmin.

Mitä mieltä porukka on, pidetäänkö ARM-kurssin istunnot normaalisti labilla edellyttäen tautitilanteen säilyvän semmoisena kuin julkisuudessa nyt tiedotetaan? Tätä kirjoitettaessahan koulut kai valtaosin on vielä auki eikä pienryhmien kokoontumisesta ole annettu virallisia suosituksia. Labin hallitus ei myöskään ole asettanut estettä kurssin pitämiselle. En tietenkään halua aiheuttaa paineita kokoontua jos jengi ei tunne oloaan mukavaksi, joten mennään enemmistön näkemyksen mukaan. Siitä syystä pyytäisin niitä joilla on mielipide asiasta, sen ilmaisemaan suuntaan tai toiseen.

Yli 10 hengen kokoontumiset kielletään kuulemma, joten jos tämä pitää paikkansa, ei tilaisuutta voida järjestää.

Harrastetilat kehoitetaan sulkemaan myös määräajaksi.

  1. Rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.
  2. Suljetaan valtion ja kuntien … harrastustilat …

Hacklab kokoontuminen ei ole julkinen ja harrastustila ei ole valtion/kunnan, joten estettä ei mielestäni ole.

Silti suosittelen että perutaan.

Kuuntelin sen tiedotuksen ja ei kai siellä muuta suoraan kielletty kuin vanhusten hoitotiloissa vierailu ja sairaalassa vierailu muutamin poikkeuksi.

Tiedoksi kurssilaisille:
Noudatetaan annettuja ohjeita ja siirretään ARM-kurssi nettiin. Pidetään seuraava istunto aikataulun mukaan eli torstaina klo 18-21 mutta tehdään se käyttäen Google Meet -nettikokouspalvelua.

Eli homma toimii niin, että ajan tullen julkaisen tänne ja slackin #digitaalitekniikka -kanavalle linkin koulutusistuntoon. Linkki on muotoa meet.google.com/jotakin eli määräytyy vasta kun istunto on luotu. Jokainen liittyy istuntoon antamalla nimimerkin liittymispyynnön yhteydessä. Minä näen tuolla nimimerkillä pyynnön liittyä ja hyväksyn sen, minkä jälkeen ko selainvälilehdellä näkyy jakamani näkymä ja kuulette puhujan (minun) äänen. Jos haluatte sanoa jotain palaverin aikana, niin aktivoikaa läppärin mikki tai hommatkaa sellainen pöytäkoneeseen. Yleensä on hyvä tapa pitää oma mikki mykistettynä kun ei ole puhumassa mitään niin palaverin taustamöykkä säilyy mahdollisimman pienenä.
Katsellaan mitä tästä tulee, ja mietitään jatkoa sen mukaan…

Loin Slackiin uuden kanavan #arm-kurssi ja kutsuin sinne kaikki ne joilla oli tunnettu Slack-tunnari. PAri Discoursen käyttäjää ilemisesti ei ole slackissa, mutta kannattaisi pyytää kirjautumislinkki hallitukselta (mä en osaa sitä antaa).

Tässä Slack-kutsu niille joilla ei ollut pääsyä kurssin slack-kanavalle: https://join.slack.com/t/helsinkihacklab/shared_invite/zt-cdg0rh06-c~642qRIoOt6tb6Bl2n7xA

Toka kurssi-istunto pidettiin tänään (19.3.) klo 18-21 etänä käyttäen Google Meet-palvelua joka palautteesta päätellen toimi tyydyttävästi tai jopa hyvin. Ainakaan erityisiä teknisiä ongelmia ei itse palvelussa esiintynyt.
Seuraavalla kerralla on tarkoitus vihdoin päästä kurssin ehkä varsinaiseen aiheeseen, eli FreeRTOS-käyttöjärjestelmään.
Lyhyesti toin esiin mahdollisuuden pitää istuntoja näin etänä muulloinkin kuin torstaisin. Päätöstä asiasta ei tehty ja siitä voidaan keskustella sekä täällä että Slackin #arm-kurssi -kanavalla.

Olisiko mahdollista seurata kurssia ilman slackia esimerkiksi niin, että kurssikerran google-osoitteen voisi poima tästä discuorsesta.

Onhan se mahdollista. Laitan linkin jatkossa myös tänne.

Pidetään seuraava kurssikerta taas torstaina 26.3. samaan aikaan eli klo 18-21. Laitan istuntolinkin sekä tänne että Slackiin viimeistään pari tuntia ennen aloitusta.
Jos kellä on erityistä kysyttävää mikä askarruttaa joko viimeistunnon tai tulevan aiheista, niin kysykää; ehditään käsitellä ennen varsinaista osuutta.

Hienoa että kurssi jatkuu. Minusta viimekertainen meni hienosti, vaikka en olekaan tätä google meet palvelua ennen käyttänyt. Toinen näyttö helpotti seuraamista, kun sai streamin siihen auki ja työkalut toiseen näyttöön.

Tähän saakka harjoitukset sujuneet hyvin omalta osaltani. RTOS materiaalikin vaikutti selkeältä ja materiaalista ei isoja yllätyksiä tullut.

Tämän päivän ostunto löytyy osoitteesta https://meet.google.com/bge-jwhi-iyb.
Nimimerkillä sisään kuten viimeksikin.

Huomenna klo 18 jatketaan kurssia ja katsotaan ainakin Larson-skanneriesimerkki. Palaverilinkki totuttuun tapaan täällä ja Slackissa tuntia ennen.

Palaveri osoitteessa: https://meet.google.com/kns-ffnc-ehu

To 9.4. palaveri osoitteessa https://meet.google.com/qee-myje-pqk

Slackin puolella on keskustelua kurssin jatkosuunnitelmista ja niihin liittyvistä hankinnoista. Yhteenvetoa tällekin puolelle jos joku ei seuraa Slackia aktiivisesti. Olen hommannut seuraavia kapistuksia kurssin harjoituksia silmällä pitäen:

4x20 merkin LCD-näyttömoduli: https://www.ebay.de/itm/20x4-Zeichen-Anzeigemodul-HD-44780-kompatibel-5V-gelbgr-LC-Display-LCD-von-CCT/202759341423?hash=item2f3566056f:g:JSoAAOSwb8Vb41KX

Kiertoenkooderi: https://www.ebay.com/itm/KY-040-Rotary-Encoder-Clickable-Switch-Arduino-Pi-Nucleo-Sensor-Modules-UK/153564892200?h

i2c-väylään kytkettävä I/O-laajennusmoduli: https://www.ebay.com/itm/SX1509-GPIO-PWM-I2C-16-Kanal-MCU-Erweiterung-Expander-Board-ESP8266-Arduino/283530378068?hash=item4203ba3b54:g:3DcAAOSwnHBdFb02
Sekä vastaava malli: https://www.sparkfun.com/products/13601

Noiden lisäksi i2c-väylään kytkettävä kosteus/lämpöanturi sekä perinteiset sarja/rinnan ja rinnan/sarjamuunninpiirit + breakout-levyt SPI-väylän tutkimiseen.

Tilasin siis nuo kamat; osallistuminen hankintaan on täysin vapaaehtoista ja mukana saa tietenkin seurata käyttäen omia komponentteja tai vaikka ilmankin. Mutta tämän hankinnan hinta muodostui nyt seuraavaksi:
Harjoitus 1 - 4x20 näyttömoduli + enkooderi: 6,15€
Harjoitus 2 - I/O-laajennus käyttäen valmista i2c expanderia: 5,55€
Harjoitus 3 - I/O-laajennus käyttäen old school 595/165 -komboa (breakoutit + piirit): 2,70€
Harjoitus 4 - sensoriliitäntä i2c-väylän avulla (lämpö/kosteus) 1,65€
Eli kaikki yhteensä 16€ tai mikä tahansa kombinaatio sen mukaan mikä itseänne kiinnostaa.
Harjoitus 3 tehdään siis pakasta vedetyillä piireillä jotka allekirjoittanut on vapaaehtoinen kolvaamaan breakouteille valmiiksi. Tai halutessanne saatte toki tehdä sen itsekin, hyvää harjoitustahan se on. Piirit ovat SOIC-16 pintaliitoskompoja joiden jalkaväli on 1,27 mm eli juottaminen on oikeasti lapsellisen helppoa.

Ilmoitelkaa minulle haluatteko osallistua hankintaan ja mihin osuuksiin, niin tiedän laittaa tavaraa jakoon kun saan sitä käsiini. Toimitukseen on 2 vaihtoehtoa, joko jätän kamoja labille noudettavaksi tai laitan niitä postiin. Viimemainitusta tule jotain lisäkustannusta koska kamat on pakattava sen verran etteivät ruhjoonnu posteljoonin käsissä. Saattaa olla ettei saa mahtumaan kirjekokoon enää sen jälkeen.

Osallistun mielelläni koko kombinaatioon eli 16e tilaukseen. Toimitusta voidaan katsoa sitten kun tavara saapunut.

Hankintalistalla on tarvikkeita, joita tarvitaan joka huushollissa, joten tulisin mukaan tilaukseen.

Jos mahdollista, voisiko vielä lisäksi laittaa pari esp:iä, joita näytti siinä ebay-sivulla olevan noin tai alle 5€ hintaan. Ne ovat varmaan suunnilleen samanlaisia, joilla Antti on toteuttanut tiedonsiirtoa, jos nyt yhtään oikeansuuntaisesti olen ymmärtänyt.

Voin käydä hakemassa kamat labilta tai Vihdistä ja maksaisin samalla käteisellä.

Mä voin hommata sulle pari ESP32:ta ja lisätä ne nippuun. Laitan kamoja labille noudettavaksi henkilökohtaisiin pussukoihin, ja pistän sinne ohjeet rahaliikenteestä samalla.