Pikkusorvin käyttö

Slackissä olikin jo puhetta siitä että pikkusorvin käyttöön tarvisi perusteet. Kuka osaisi tuota neuvoa alkuun, etenkin turvallisuuden ja laitteeseen liittyvien knoppien osalta? Sikäli kun joku saa mulle perusteet opetettua, voin ottaa projektiksi kouluttaa sitä sitten eteenpäin.

Tuolla isomman sorvin ketjussa on ihan fiksun oloiset alustavat turvasäännöt Helsingin labille järeää työstökalustoa!, osaako joku oikolukea niiden olevan sellaiset että ne voisi wikiin laittaa? Nythän wikissä ei ole kummastakaan metallisorvista mitään.

Toki varmaan myös tuon isomman sorvin osalta koulutus olisi tarpeen, mutta ainakin mulla on fiilis että pienellä aloituskynnys on paljon tolkullisemman kokoinen. Toki pitänee sen kanssa hyväksyä rajoitteet tarkkuudessa ja työstettävissä materiaaleissa.

Minä; heikkki, Kremmen, MarkusJM, ja keitäs muita. Varmaan nopeinta kysellä paikanpäällä.

Ison sorvin turvaohjeet linkatussa threadissa pätee samalla tavalla pieneenkin.

Nyt on wikisivu olemassa, turvaohjeet tuolta ison sorvin keskustelusta: http://wiki.helsinki.hacklab.fi/Pikkusorvi

Osaakos joku jatkaa esim noiden sallitujen materiaalien osalta. Itseä kiinnostaa muovitankojen sorvaus läpivienti-nipoiksi, tarvisi kestää upotusta ja epoksin tarttua jotta johdon saa vesitiiviisti nippaan. Tämäntyyppistä nippeliä siis ajattelen harjoituksena tekeväni: https://www.bluerobotics.com/store/connectors/penetrator-10-25-a/

“pehmeät metallit”, köykämiini, jotkut pehmeät terässeokset, messinki jne. Pääasia että se lastuaa asiallisesti. Kovempien materiaalieen kanssa ongelma on ensimmäisenä sorvin rungon jäykkyys: tarvittavat voimat on sen verta isoja että se runko joustaa ja sitten ei saa mistään millään tavoin tarkkaa, ei se itse sorvi (ihan helpolla) rikki mene siitä että koittaa liian kovaa materiaalia työstää.

Ei puuta tai vastaavaa joka imee öljyä/vettä (ei nyt heti tule mieleen mitä se vastaava olis mutta se öljyn/veden itseensä imeminen on se pääpointti).