Alumiini iltamat.
On pitkin talvea ollut puhetta, että hieman kohdennetumpi tig-hitsaus koulutus olisi tarpeen.
Minulla on taustana n. 10v harraste hitsauksia, joten ymmärrän aloittelijan tuskan.
Koulutuksen ajan ja tilan rajoituksien vuoksi käydään käsiksi vain peruskauraan, ja jos siitä pääsee kiinni, on omatoiminen jatkoharjoittelu aivan oleellisesti helpompaa.
Keskitytään yleisiin perusasetuksiin, jolloin on osaaminen käytettävissä kaikissa hitsauskoneissa, eikä mennä laite/valmistajakohtaisiin hienouksiin.
Materiaali voisi olla 3mm alumiini, sillä on helppo harjoitella, ja jos sen hanskaa, menee hieman ohuempikin ongelmitta.
Runko voisi olla vähän lainattu tuosta elektroniikkakurssista, viisi keskiviikko- tai torstai-iltaa, siten että viideltä aloteltaisiin, pieni tunnin teoria/keskusteluhetki ja sitten 20min vuoroissa hitsausharjoituksia. Voin tuoda myös oman hitsauskoneen, joten kaksi voisi harjoitella yhtä aikaa, josta seuraisi, että 18-21 välille tulisi 18 vuoroa, eli 6 osallistujan kesken kolme hitsuukertaa per ilta, tai jos on enemmän osallistujia niin kaksi vuoroa per ilta riittäisi 9 osallistujalle.
Kun aikanaan itse olin koulutuksessa tunnit alkoi aina harjoituskappaleiden teolla, meillä siihen ei ole mahdollisuutta eikä aikaa. Ehdotan sellaista toimintamallia, että käyn ostamassa 1-2 kokonaista 1200x2000x3 alumiinilevyä tutulta romikselta, siellä onnistuu levyn leikkaus, ja ottaisi sen suoraan 80mm suikaleiksi leikattuna, sitte nämä on helppo Labilla leikata 150mm pituisiksi pätkiksi. 150mm sen takia, kun se on virallisenkin hitsauspätevyyden testikappaleen mitta, sen on joku hyväksi todennut, mennään mekin sillä.
Hitsausharjoituksissa tuppaa elektrodeja osumaan sulaan, joten niitä olisi hyvä olla myös riittävästi, etukäteen teroitettuna, jos (=kun) sattuu elektrodi osumaan kappaleeseen, vaihtaa vain uuden tilalle ja jatkaa harjoituksia, täten saadaan mahdollisimman tehokasta toistoa.
Kaikilla tulisi olla henkilökohtaiset hitsaushanskat, muutaman tunnin harjoittelun jälkeen on hanskat melko hikiset.
Kuten ylempää voi huomata, tästä seuraa kuluja, eli koulutus/harjoittelu ei voi olla ilmaista, kulut koostuvat harjoitusmateriaalista, elektrodeista ja ennenkaikkea kaasusta. Josko innostuneita saadaan kasaan 6-9 (tai vähän ylikin, ei varmaan kaikki joka kerta paikalla) voisin koittaa laskea kulujen osuuden, se on vähintään useita kymppejä.
Hitsausasetuksista, tehdään kaikki 2.4mm/3.2mm kulta/harmaa/siniset (valitaan yksi) elektrodilla, AC asennossa ja 60% balanssilla ja 70Hz puhdistuksella. Säädetään vain virtaa koko aikana, näin säästytään asetuksien tuomalta hämmennykseltä, näitä on sitten helppo omatoimisesti tutkia kun perusteet kunnossa.
Hahmotelma:
-
Ensimmäisellä kerralla tutustutaan tig polttimeen ja sen asentoon hitsatessa.
Hitsausharjoitteena levyn päällä pelkästään sulattamista ja lukuisia toistoja, koittaen huomata mitä vaikutusta nopeudella ja virran asetuksella on kappaleen lämmitessä ja hitsin jatkuessa. -
Toisella kerralla tutustutaan lisäaineeseen, miksi ja miten.
Hitsausharjoitteena levylle hitsiä lisäaineen kanssa, niin kauan että 150mm harjoituskappaleen alku ja loppuhitsi ei olisi kovin erinäköistä -
Kolmannella kerralla keskustellaan puhtaudesta ja kappaleiden asettelusta
Hitsausharjoitteena kahden kappaleen liittämistä, ensin “heftiin” ja sitte piena-asennossa toistoja -
Neljännellä kerralla keskustellaan virheistä, puhtaus/aloitus/lopetus/reunahaava, keskitytään vain “näkyviin” virheisiin.
Hitsausharjoite jatkuu pienahitsauksella, lisätään vaikeusastetta, hitsi lähtee “nurkan takaa ja loppuu nurkan taakse” -
Viimeisellä kerralla kerrataan mistä eniten kysymyksiä
Hitsausharjoitukset jatkuu, jos joku saa mielestään valmiin, voidaan koittaa tehdä rasitustesti,
eli sahataan mielivaltainen 20mm leveä kaistale kappaleesta ja taivutetaan kunnes pettää, ja mikä pettää ekana. Siitä selviää tunkeuman määrä ja hitsin mekaaninen kesto.
Ajatuksia, kiinnostuneita? Mulle sopii elokuuta lukuunottamatta kesällä mikä vaan ajanjakso, tai sitten suoraan syyskuulle jos kesä on vaikeata osallistua.