Hacklab.fi Matrix-palvelin?

Hacklabeilla on usein toivottu jotain tapaa pitää videokeskusteluja ja muuta kommunikaatiota labien välillä. Ehdottaisin tähän tarkoitukseen Matrixia, ja että Hacklab.fi (siis joku täällä, esimerkiksi Turku Hacklab) hostaisi omaa Matrix-palvelinta. (Matrixia voi testata vieraana täällä)

Matrix on avoin hajautettu IM-verkko. Siinä on “nykyajan ominaisuuksia” kuten tiedostojen jakaminen, video- ja äänipuhelut, ja end-to-end-salaus [source].

Matrix-verkko koostuu monesta riippumattomasta palvelimesta (samalla periaatteella kuin IRC-verkot tai sähköposti). Hacklab.fi:lle voisi ylläpitää omaa Matrix-palvelinta, jonka avulla voisi pitää keskustelukanavia (kuten esimerkiksi #turku:hacklab.fi) ja videopuheluja jäsenien ja labien välillä. Ulkopuoliset Matrix-käyttäjät voisivat myös osallistua.

Ehdotan tätä, koska juuri nyt labien välillä ei ole mitään yhtenäistä IM-ratkaisua (paitsi IRC), ja labien välinen videoyhteys on kauan ollut haluttu ominaisuus. Matrixissa on bridge-ominaisuus, eli Matrix-huoneen voi helposti yhdistää IRC-kanavaan, Slack-kanavaan, ja joihinkin muihin paikkoihin (bridge-API on myös avoin). Matrix kiinnostaisi myös niitä jotka suosivat yksityisyyttä ja turvallisuutta, koska palvelin olisi täällä, ja siinä olisi end-to-end-salausmahdollisuus.

Olen tutustunut jonkin verran Matrixiin, ja voisin esitellä tätä ideaa HSF:ssä jos on kiinnostusta!

2 Likes

Luulen että Vaasa(kin) voisi pystyttää yhden (tai jopa kaksi) instanssia tämmöiseen käyttöön upcloudin palvelimille, hajautushan kuitenkin on aina hyvästä. Pitääpä tutkiskella aihetta vähäsen. HSF:ään en itse tänävuonna pääse koulun takia, mutta jonkinmoista ideaa tuossa kyllä on yleisellä tasolla helpostikkin.

1 Like

Unohdin Matrixin tärkeimmän ominaisuuden: sitä voi käyttää terminaalissa! :smiley:

Postaan nyt tänne saman mitä selitin äsken #hacklab.fi:ssä :smiley::

Matrixin hajautus toimii palvelinten “homeserver” välillä, ja jokainen homeserver on yhden domain-nimen takana (esim minun homeserverini on vurpo.fi). Homeserverin taakse lienee mahdollista käyttää jonkinlaista load-balancer -järjestelmää jos haluaa jakaa yhden homeserverin monen fyysisen palvelimen välillä, mutta en tiedä siitä tarpeeksi että voisin sanoa tarkkaan

Matrix-asiantuntijat asuu huoneessa #matrix:matrix.org (Se on bridgetetty Freenodeen, kanavaan #matrix)
Tällä hetkellä ainoa homeserver-softa joka on ns. “valmis tuotantoon” on Synapse, mutta se on aika vaativa raudan puolesta

Sen lisäksi on kehityksessä Dendron (jonkinlainen Matrix-load-balancer), Dendrite (uusi homeserver-palvelin kirjoitettu Go:lla), ja Ruma (toinen uusi homeserver-softa, kirjoitettu Rustilla)

1 Like

Heitin ajatuksen myös tänne Tarlabille (Oulu), katsotaan tarttuuko.

Tämä palvelin on ollut nyt menestyksekkäästi käytössä ja vastaa Telegram-kanavien siltauksesta Matrixiin ja sitä kautta myös IRCiin muutamilla hacklabeilla, kuten Tampere ja Jyväskylä.

Sillä palvelimella on myös natiiveja Matrix-käyttäjiä.

Ongelma on nyt että ylläpitäjä puuttuu ja sen tietoturva- ja ohjelmistopäivitykset ja vikatilanteisiin reagointi on jatkuvasti laiminlyöty. PALVELIMELLE TARVITAAN YLLÄPITÄJÄ!

Kyseessä ei ole iso työ, mutta kuitenkin nimetty henkilö, joka huolehtisi ylläolevista asioista. Isommissa ongelmissa voi kysyä apua esimerkiksi @vurpo’lta tai minulta.