Hacklab.fi-perhe on kasvanut tänä vuonna taas parilla uudella kaupungilla, mikä on aivan loistavaa! Voisi olla ehkä paikallaan aloittaa keskustelu hacklab.fi-yhteistyöstä noin yleisesti. Mitä se on? Mihin sen ei tulisi puuttua? Onko sillä tavoitteita ja velvoittaako se johonkin?
Edellisinä vuosina on pohdittu tapahtumiin osallistumista yhteisillä ständeillä ja tänä vuonna asialistalla on ollut yhteinen markkinointi, graafinen ilme ja nettisivut. Logosta päästiin yhteisymmärrykseen, eli etenemme tämänkin discourse-foorumin vasemmassa ylänurkassa näkyvällä tekstilogolla. Pr-materiaalia, logoja, luonnoksia sen sellaista on puskettu Turun Hacklabin github-reposta löytyyvään projektiin https://github.com/hacklab-turku/hacklab-fi. Tapahtumissa, jotka vetävät väkeä ympäri maata, olisikin hyvä aina markkinoida toimintaa hacklab.fi-nimen alla, niin saadaan kaikki kaupungit edustettua yhdellä kertaa.
Hacklab on hypesana, ja sille on annettu kaikenlaisia merkityksiä, joten meillä olisi ehkä hyvä olla jokin oma käsitys siitä, mitä haluamme sanalla itse tarkoittaa. Kuten eräskin mikkeliläinen hakkeri sanoi HSF:ssa: mikä tahansa yrityksen kokous, jossa on fläppitaulu saatetaan nimetä hacklabiksi. Liian tiivis suhde esimerkiksi oppilaitoiksiin, varsinkin vaatimus siitä, että tulisi olla jonkin koulun jäsen voidakseen osallistua toimintaan, ei oikein sovi siihen toimintamalliin, mitä tässä ollaan rakennettu ympäri Suomea. Tällainenkin esimerkki on jo nähty.
Jos yhteistyö johonkin velvoittaa, niin ainakin roikkumaan #hacklab.fi-kanavalla.
Yhteistyö on aina hyvästä, sitä pitääkin kehittää ja miksei kokeilla kaikenmoisia konsepteja. Ja hyvinhän niitä tuossakin jo tuli heittoja. Liian pakottava asia se ei kuitenkaan voi olla, vierastan sanaa “pakko” tässä yhteydessä: Pakko olla “Suomen hacklab ry:n” jäsen jne, noin esimerkiksi…
Mitä se Hacklab sitten tosiaan merkitsee… Ehkä olennainen asia tässä yhteydessä olisi myös sana “itsenäinen”. Vaikka sitä ei erikseen mainittaisi suoraan missään… (Itsenäinen) Yhteisöllinen työpaja, jne. Eli yhteistyö koulujen ja liikelaitosten kanssa on toki hyvästä, mutta sen pitää aina olla lisä, ei se pakollinen asia. Ihan kuten vaikka sponsorointi tmv, On kiva saada Firma oy:ltä pari kiloeuroa avustusta uusiin leluihin, mutta esim vuokranmaksu ei saa olla siitä kiinni että Firma sponsoroi.
Uusien hacklabien perustamista yhteistyö myös helpottaa mukavasti. Tässä Kuopion labia perustaaneena on ollut helppo kysyä aiemmilta labeiltä neuvoja asioista mitkä ei ole selvillä. Onhan se hyvä piettää yhteistyössä pakollisuudet minimissään kun hommaa harrastusmielellä tehdään.
Yhteistyönä voisi toteuttaa myös ohjelmistokehitysprojekteja. Nythän ainakin kolmella labilla on käytössä holvipankki(ehkä lisää tulossa), niin siihenkin liittyen varmaan löytyisi tarvetta jonkunlaiselle softalle, joka automaattisesti käy läpi excel filut tms Jota voisi ehkä open sourcena labien kesken kehittää.
Aattelin, että hacklabin perustamisesta voisi jonkunlaisen dokkarin kirjoitella myös, jossa perusasioita kuten yhdistyksen perustaminen, jäsenmaksut, jäsenten hankkiminen jne. Johon voisi koota sitten vinkkejä ja neuvoja.
UK Hackspace Foundation on määritellyt toimintansa säännöt GitHubissa. Mukana on myös yhteistyöorganisaation jäseneksi hyväksyttävien Hackerspace-yhteisöjen määritelmä. Näyttäisi olevan lähellä sitä samaa toimintamallia, mitä hacklab.fi edustaa.
Tällä hetkellä organisaation jäsenjärjestöille on etuina ennalta neuvoteltu vakuutuspohja, ja ilmeisesti jotain ohjelmistojen käyttöoikeuksia vielä suunnitellaan.
(edit) Tässä vielä määritelmä:
The UK Hackspace Foundation considers an organisation a Hackspace, and thus eligible to join as a Member Space, if it:
is member owned/operated,
is an unincorporated or incorporated association,
If incorporated, then it must be a not-for-profit / non-profit
is based in the UK,
has a primary object of providing a shared workspace to its members,
has a bank account,
has ten or more members,
has a democratically elected board of at least 3 directors,
conducts its business by allowing each member over 16 one vote,
fosters a tolerent and inclusive community (see Code of Conduct),
encourages engagement with, and opening to, the public,
describes itself, or its activities, as a Hack(er)space (not necessary in the name or title of the group/business),
supporting of ‘STEAM’ (Science, Technology, Engineerings, Arts, Mathematics)
Conformance to these criteria is judged by the Foundation’s board
Examples of organisations that would not meet this criteria include spaces that are:
solely used as a rentable, accessible workshop with paid access
mainly a private club, group or clique (with the exception of membership being a gateway to regular access)
Koska tämä oli mielestäni sen verran sopiva toteamus toisessa keskustelussa, niin lainaan sen tähän:
Näkisin itsekin vastaavanlaisen kattojärjestön luomisen Suomessa järkeväksi lainaamani viestin sisältämien perusteluiden vuoksi erityisesti siksi, koska makerspace-toiminta on varsin kädestä suuhun periaatteella toimivaa monella paikkakunnalla eikä turvaverkkoa ole. (Esimerkiksi tapaturmien vuoksi, joita vakuutus ei kata)
Tästä on varmaan joka HSF:ssä puhuttu mutta ikuinen ongelma on se että ketkä sitä toimintaa pyörittäisi ?
Paikallisellakin tasolla on ihan riittävän paha pula aktiiveista jotka ehtii ja jaksaa, mistä ihmeestä löytyy ne tyypit jotka pyörittää valtakunnallista tasoa mutta eivät missään nimessä halua osallistua kotikaupunkinsa paikallisen läbin pyörittämiseen. Siihen päivään että paikallisella tasolla on ylimääräistä aktiivienergiaa valtakunnalliselle tasolle vuodettavaksi lienee melko pitkä aika.
Edit: kohta on taas model-expo jossa hacklab.fi -ständi, että silloin varmaan on taas aktiiveja saman katon alla juonimassa, kannattaa tulla mukaan.
Tosi hyvä nähdä, että Jyväskylässä on nyt uusia aktiivisia vastuuhenkilöitä, jotka ovat kiinnostuneita yhteistyöstä. Tulkaa jatkossa useammin mukaan HSF-tapahtumiin (seuraavan kerran kesäkuussa) ja muuhun yhteiseen toimintaan. Meillä on edelleen se iloinen tilanne, että hacklab.fi sentään toimii yhteistyössä ja “jäsenjärjestöt” tapaavat säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa. Ruotsissa taisi tilanne olla pari vuotta sitten se, että heidän yhteistyöverkostonsa oli aika pitkälti pääkaupunkivetoinen hanke, johon liittyi lähinnä yhteinen nettisivu.
Parempi tilannehan on, että järjestetään tapahtumia ja toimintaa kuin että ollaan jokin pelkkä nimi paperilla. Jos kuitenkin kattojärjestön vastuuhenkilöiksi löytyisi sopiva joukko innostuneita ihmisiä, niin lähtisin heti mukaan tekemään sen eteen töitä. Tänne voi ilmiantaa itsensä
UK Hackspace Foundation on tehnyt tämän vuoden alusta lähtien paljon uudistuksia sivuillaan. Etusivu on mennyt uusiksi, aiempi wiki-tyylinen aloitussivu vaihdettu ja nyt etusivulla käytetään on samantapaista karttaa kuin hacklab.fi:ssä. https://www.hackspace.org.uk/
Tämä on tietääkseni pisimmälle viety vastaavanlainen hanke kuin meidän hacklab.fi ja lähimpänä samoja päämääriä. Ihan mielenkiintoista juttua foorumilla mm. tavaramerkeistä, arvoista, nonfprofit-statuksesta, viestinnästä ja yhteistyöstä.