Hacklab perustettu* Kuopioon

Kuopio hacklab ry on nyt perustettu Kuopioon. Kiitoksia muille hacklabeille avustuksesta ja tapaamisiin osallistuneille!

Sivustolla http://kuopio.hacklab.fi on tarkemmat tiedot yhdistyksestämme ja sieltä löytyy myös tiedot jäseneksi liittymisestä. Pääosin keskusteluun käytämme IRC:iä.

Alkuperäinen posti:

Moi. Tutustuin hacklab konseptiin viikko sitten Helsingin Assemblyssä, ja olin yllättynyt, että Suomestakin jopa löytyy useita hacklabejä. Hieno homma tämä.
Olen koittanut etsiä aiemmin vastaavia “rakentelu”-tiloja Kuopiosta niitä löytämättä. Hacklab konseptilla olisikin hyvä alkaa perustamaan uutta tilaa Kuopioon, jos vain kiinnostuineita löytyy. Pienestä voidaan aloittaa ja pikkuhiljaa kasvaa.

Itse olen kokenut n.30v softapuolen kehittäjä ja palvelimien pyörittäjä, mutta olen myös elektroniikkaa aina vähän harrastanut. Kiinnostunut olen mm. arduinosta, quadkoptereista, robosodasta, iot:sta, yleisesti automaatiosta ja Unity:n käyttämisestä simulointiin/laskentaan/mallintamiseen robotiikassa.

Otahan yhteyttä privana/vastaamalla tähän, jos on kiinnostusta Kuopion hacklabin perustamiseen.

1 Like

Saatan olla muuttamassa kaupunkiin n. vuoden kuluttua, joten asia kiinnostaa. Kuopiossahan oli joku tyyppi, joka väitti pitävänsä hacklabia, mutta se ei ollut vakavasti otettava projekti.

Yleinen ja kansainvälisesti suositeltu ohje on aloittaa ennen kaikkea yhteisön rakentamisella. Tilat ynnä muut tulevat sitten siitä seuraavana. Tämä foorumi on hyvä paikka esittäytyä ja Freenodelle voi perustaa vaikka #kuopio.hacklab.fi-kanavan.

Perustin tuon kanavan #kuopio.hacklab.fi @freenode. Webbisivut voisin laittaa pystyyn kunhan tulee pari kiinnostunutta lisää.

Löysinkin tuon aiemman Kuopion hacklabin yrityksen. Ei vaikuttanut olevan mitenkään aktiivinen hacklab mielessä. Mutta hyvä tietää, että kiinnostusta löytyy Kuopion hacklabille, ainakin heti vähän :smile:

Olen kiinnostunut hankkeesta. Itselläkin aika paljon softailutaustaa ja jonkin verran elektroniikkarakentelua. Tällä hetkellä pitäisi saattaa loppuun mikroaaltodopplerilla tehty nopeustutka.

Mukava kuulla. Jos pääset freenodella kuopio.hacklab.fi kanavalle, niin olisi hyvä. Mutta katson nyt tänkin forumin päivittäin ja ilmoittelen miten asia etenee tänne myös.

Tämä ketju on nyt kiinnitetty yleisesti, ainakin nyt kun Kuopion hacklabilla ei vielä ole omaa sivua. Se näytetään alueensa ja kaikkien listausten ylimmäisenä.

Linkkipläjäys

Hackerspaces.org-wikin Kuopio-sivu
https://wiki.hackerspaces.org/Kuopio_Hacklab

Kysely kiinnostusten selvittämiseksi

Pikalinkki IRC-kanavalle
https://kiwiirc.com/client/irc.freenode.org/#kuopio.hacklab.fi

Tervehdys,

Tuttuni kyseli minulta tänään, että osaisinko auttaa HackLab idean eteenpäinviemisessä ja kun olin taustalla avustamassa mm. kontaktien luomisessa ja arvioimassa mikä toimii ja mikä ei tuossa Open Data Kuopio ryhmässä ja Open Data päivän järkkäilyissä, niin ajattelin tässä omien kiireiden lomassa jotain tähän avittaa.

Pistin tuossa jo tutulleni pitkän listan vinkkejä. Kyse kun on pysyvästä tilasta, niin asia ei ehkä kaupunkia suoraan kiinnosta, mutta ehkä siellä joitain välillisesti. Tilojen pitäisi olla varmaan kohtuullisen hyvin ilmastoituja ja ei kovin kalliita. Jos ois joku teollisuushallin tapaisempi niin varmaan ilmastointi ja toisaalta myös elektroniikkarakentelutilat onnistuisivat.

Yksi mikä tuli mieleen on yliopiston takana löytyvät tilat, mutta niissä voi olla ainakin osittain ongelmana tilan ilmastointi eli Kanala, Kukkola, jne. Toisaalta miten yliopisto voi vuokrata tiloja osittain tai jopa kokonaan ulkopuolisille eli jotka eivät ole edes opiskelijoita.

Kuopion yrityspalveluiden kautta kannattaisi miettiä yritystahoja, koska siellä on selkeät luokitukset mm. sähkö- ja elektroniikkapuolen yrityksille. Samalla varmaan oppilaitoksilla yläasteesta, lukioon, ammattikouluun ja ammattikorkeaan ja yliopistoon voisi olla joku intressi jollain tavalla ehkä tukea ja avittaa sopivalla tavalla tämmöistä ideaa. Pitää vain löytää sopiva henkilö ja osata oikealla tavalla asia esittää ja toisaalta miettiä mikä voisi olla se avustamistapa.

Yksi porukka joka etsii myös tiloja on pyöräilyihmiset jotka haluaisivat huoltaa, korjata ja ehkä rakentaakin pyöriänsä jossain tilassa. Itse luulisin, että mitä isompi tila niin suhteessa tilavuokra pienenee, mutta sitten käyttäjäpohja pitää olla melko laaja.

Itse olen 43v ja rakentanut elektroniikkaa teininä ja tehnyt monenlaista hommaa sekä työ että harrastuspuolella. Harrastuksen kautta tunnen myös hyvin sekä yliopiston että kaupungin porukkaa. Minä voisin jutella aiheesta parin ihmisen kanssa joiden kanssa voi yleensä melko vapaasti ideoita ja ehkä siitä voisi jotain syntyä aluksi vähän helpommalla.

Yksi taho mitä kannattaisi miettiä on Mylly joka toki on nyt siirtymässä uusiin tiloihin, mutta sekä taiteilijoilla että niillä monilla yrityksillä jotka siinä porukassa on ollut mukana voisi olla jotain intoa myös tämmöiseen ja siitä saisi synergiaa sekä tilojen että muun ideoinnin puolesta. Sitten pitää vain muistaa, että kaikesta taiteesta ei tarvitse pitää, mutta sitä ei tarvitse myöskään sanoa ääneen. :smile:

Terve Ari,
Hyvä että löysit paikalle. Tilojen löytämisessä tarvitaankin apuja. Suuret tilat olisi tietty hyvä saada heti alkuun, mutta varmaankin pienistä tilapäistiloista pitää aloittaa.

Pyörien korjaulu onnistuis hyvinkin Hacklabin suunnitelluissa tiloissa. Onhan siinä toki kiinnostukset vähän erit, mutta eipä tuon luulisi haittaavan. Pitäishän tuolla onnistua jopa autojen korjaukset tarvittaessa, jos vain sopivat tilat löytyy.

Jos voit kysellä mahdollisia tiloja, niin sehän auttaisi. Eli tuotantotilan tapaista tilaa sitä pääasiassa etsitään.

Alustava tapaaminen ke 19.8 klo. 17:15 @ Presso Sokos. Tulehan paikalle jos kiinnostusta Kuopion hacklabiin löytyy!
Pöydälle laitan paperi tötterön, missä lukee Kupio Hacklab, niin löytyy vähän paremin.
Tapaamisessa selvitetään nykyisiä jäsenmääriä ja yhdistyksen perustamista. Keskustellaan tiloista ja jäsenten tarpeista. Mietitään miten jäseniä kannattaisi hakea ja pohditaan muuta perustamiseen liittyvää.

Ensimmäinen tapaaminen sujui hyvin. Meitä oli paikalla kuusi. Keskusteltiin mitä kautta porukka oli löytänyt paikalle ja minkälaista taustaa meillä on. On oman firman pyörittäjiä, opiskelijoita ja muuten työssäkäyvää.

Yhteenveto tapaamisesta:
Katsottiin eri rahoitusvaihtoehtoja alkuun ja rahoitukseen.

  • Koulutukset. Voitaisiin esim vuokrata tiloja, jossa järjestää koulutuksia. Vaikka ei omia koulutustiloja olisikaan.
  • mesenaatti.me, joukkorahoitus.
  • Laitteiden hankinta yrityksien kesken. (Esim yrityksille käyttöoikeus laitteeseen, jos auttaa hankinnassa).
  • Jäsenmaksut aateltiin toteuttaa samaan tyyliin kuin muilla hacklabeillä. Tosin mietintää mm vaihtelevasta tilojen käyttöoikeus maksusta, että miten ne toteuttaa. Ja onko jäsenmaksu vuosittainen vai kertamaksu.
  • Kaupunkilta apuja alkuun. Kuulemma jotkut muut hacklabit saanut vastaavaa.

Sovittiin seuraava tapaaminen ensi viikon tiistaille klo 17:15 samaan paikkaan, eli Sokoksen Pressoon. Käydään samalla katsoon Zesun tilat, jos he ovat saaneet sitä vähän järjestettyä ja raivattua.

Sovittiin, että seuraavassa tapaamisessa mahdollisesti perustetaan yhdistys, jos asiat saadaan selvitettyä siihen mennessä ja sopivasti jäseniä paikalle.

Tilojen suhteen voidaan aluksi mahdollisesti käyttää Zesun tiloja, kunnes löydetään omat. Heidän tilat löytyy torin lähettyviltä.

Tuleva hacklab laitteisto.

  • Zesun yrityksen kautta voidaan saada käyttöön 3d-tulostin.
  • Ensimmäiseksi suuremmaksi hankinnaksi suunniteltiin laserleikkuria.
  • Jäseniltä löytyy jotain roina työkaluja alkuun.
  • Pyydetään lahjoituksia muilta tahoilta kunhan saadaan yhdistys pystyyn.

Jos et pääsyt paikalle ensimmäiseen tapaamiseen, niin ei se mitään, koitahan päästä seuraavaan!

Seuraava tapaaminen tiistaina 25.8.2015 klo 17:15 Sokoksen yläkerrassa Pressossa.
Tapaamisessa katsotaan saadaanko yhdistys perustettua. Käydään läpi vähän samoja hommia mitä viime tapaamisessa. Käydään katsoon mahdollisesti tilapäiset Zesun tilat. Tutustutaan, jos uusia naamoja paikalla. Katotaan mitä tehdään seuraavaksi.

hei
miten asia meni eteenpäin.teku voisi olla kiinnostunut toiminnasta. t Arto

Moi Arto. Hiljalleen tässä eteenpäin mennään ja kerätään jäseniä sekä mietitään mahdollisia tiloja. Suomen muilta hacklabeiltä ollaan paljon ohjeistuksia saatu, joten vaatimukset toiminnalle ovat aika hyvin selvillä. Tekun kanssa yhteistyö kuulostaa hyvältä. Minkäslaista ajattelit tarkemmin?

Hei

Tekulla on tavoitteena saada hyviä elektroniikan opiskelijoita ja ennenkaikkea saada nuoret innostumaan asiasta.

Teku voisi antaa lainaan oskilloskooppeja, signaaligeneraattoreita, komponentteja ja virtalähteitä , Arduino kittejä jne

Voisimme esitellä myös IOT ( Internet of things ) projekteja. Tämä IoT on ajankohtainen aihe.

t Arto

Hei Arto,

Meitä myös kiinnostaa uudet elektroniikasta kiinnostuneet nuoret :slight_smile: Meillä on tarkoitus järjestää mm. myös pienimuotoisia koulutuksia, joten kyllähän sitä yhteistyömahdollisuuksia on. Tällä hetkellä meillä ei vielä kovin suuria tiloja ole, mutta kunhan saadaan jäsenmäärää kasvatettua, niin sitten alkaa katselemaan suurempia tiloja. IOT, arduino, 3d-tulostus, rasperry pi, quadcopterit jne liittyvät sitä mm. meidänkin porukkaa kiinnostaa. Kuopio Hacklab ry:n rekisteröinti viime viikolla laitettiin käyntiin, niin sen läpi menemistä tässä nyt pääosin vielä odotellaan. Että kovin kiireisellä aikataululla ei nyt vielä suurempia suunnitelmia laitella pystyyn :smile:

Hei

Meillä alkaa isompi IoT/Big Data projekti vuoden alussa, mukana on monia kuopiolaisia yrityksiä.

Ohessa esimerkkejä meidän tämän syksyn projekteista.

t Arto

Moi, ei tainnut tulla nuo “Ohessa esimerkkejä” hommat. Kyllähän sitä ollaan kiinnostuttu tapahtumista/projekteista.

Seuraava tapaaminen torstaina 3.9. klo 17:15 Myllykatu 1-3, 70110 (3D Jampat Oy).
Aiheena:
Tutustua nykyisiin(tilapäisiin) tiloihin, 3d tulostaa jotain pientä, tutustua mahdollisiin uusiin jäseniin ja paremmin entisiin, miettiä mistä hommata lisää jäseniä ja miettiä mikä mahdollista yhdistyksen nykyisessä muodossa.

Tulehan paikalle.

Hei

Tuossa on liitteenä.

Tämä on erittäin ajankohtainen aihe. esim Aalto yliopisto on perustanut Industrial Internet Campuksen.

t Arto

Kuopio Hacklab ry on nyt perustettu! Päivitetty aloituspostaus ja otsikko.