Helsinki labin paineilmaverkon suunnittelu- ja toteutusprojekti

Achtung labilaiset!

Labilla on tarvetta paineilmatyökalujen käyttöön ja meillä jopa on kaikki tarpeet täyttävä iso ruuvikompressori odottelemassa. Ainoa mitä puuttuu on paineilmaverkko. Se täytyy nyt saada aikaan ja senpä takia käynnistetään paineilmaverkon suunnitteluprojekti, joka etenee toteutukseen jahka suunnitelma on hyväksytty ja viulujen lunnaat on tiedossa. Niinpä:

Paineilmaverkko-projekti tarvitsee sinua!

Projekti käynnistyy suunnitteluvaiheella, jonka aikana kiinnitetään seuraavat asiat:

  1. Mihin kaikkialle paineilmaa toimitetaan. Lähtökohtaisesti puu- ja metallitiloihin mutta varmasti useaan muuhunkin paikkaan,
  2. Mikä putkitustekniikka valitaan vai käytetäänkö usean tekniikan yhdistelmää ja miksi,
  3. Kuinka putkitus reititetään valittu tekniikka huomioiden. Miten reititys toteutetaan mahdollisimman vähän häiriten labin normaalia toimintaa,
  4. Mitä varusteita (ilmankuivaimia, paineakkuja jne jne) mahdollisesti tarvitaan,
  5. Laaditaan kustannusarvio esitetyistä vaihtoehdoista hallituksen hyväksyttäväksi.

Hyväksyttyä suunnitelmaa seuraa toteutusvaihe; materiaalit hankitaan ja asennetaan käyttöön suunnitelman mukaisesti.

Osallistuaksesi projektiin sinun ei tarvitse olla paineilmaguru eikä edes tietää hirveästi asiasta. Jonkun täytyy tietää, mutta onnistuakseen projekti tarvitsee näkemyksiä ja mielipiteitä erilaisiin vaihtoehtoihin, sekä käsiä päätettyjen juttujen toteuttamiseen.
Siispä jos aihe yhtään nappaa niin ilmoittautukaa allekirjoittaneelle (Kremmen) slacitse jollain kanavista “yleinen”, “helsinki_hacklab_fi” tai “remontti”. Keskustellaan aiheesta kiinnostuneiden kanssa vaikka ensi tiistaina (26.2.) kuinka potkaistaan hanke käyntiin ja miten itse kukin sitä pystyy edistämään.

1 Like

Olen mukana auttamassa putkien asennuksessa. Kompressori sijaitsee pohjakuvassa vasemmalla alhaalla, ja olisi hienoa, jos saataisiin yksi liityntäpiste nosto-ovelliseen huoneeseen asti, joka sijaitsee kompressorista kauimmaisessa nurkassa.

Mukana ideoimassa ja nakertamassa, vaikkei mitään asiantuntemusta olekaan. Olen miettinyt tuota putkireititystä, miltä vaikuttaisi oheisen mikrokuvan tyylinen vihreä viiva jossa kierretään luultavasti hankalat märkätilat (punaisia) ja jossa on optio lisätä yksi putkihaara myös labin keskiosiin (sininen)? Yhden mutkapaikan voisi ehkä vielä välttää oikaisemalla printteritilan katon yli, mutta hyöty ehkä on mariginaalinen.
Pikkulabi

Jes, avaus!

Varauloskäynnin kiertäminen tuohon tapaan vasemmassa ylänurkassa oli minullakin ensimmäisenä ajatuksena. Pikkuvessan läpi meneminen ei pitäisi olla mikään ongelma, se on kevyttä seinää. Jos ison vessan läpi kuljetaan riittävän korkealla takaseinän pintaa pitkin, niin ei mentäisi vesieristeiden tasolla.

Materiaalivalinnasta riippuen putki todennäköisesti on paksua ja jäykkää, vaatii taivutussäteelle varaa ja kulmaliittimet ovat kalliita, joten veikkaisin että pyöreillä kulmilla mennään ja pääsääntöisesti suorilla vedoilla? Kuinka korkealla sitten pitää eri kohdissa mennä, en osaa sanoa, joku joka ymmärtää kallistuskulmien tärkeydestä ja suunnista voisi kommentoida :smiley:

Pitkälle samaa reititystä olen miettinyt itsekin. Putkeahan ei vielä ole valittu, mutta jos työhypoteesina pidetään Upoten 63mm niin se on melkoista jöpöä eikä varmasti taivu suosiolla alle metrin säteelle jos niinkään tiukkaan. Pelkästään taivuttamalla siis joudutaan unohtamaan 90 asteen kulmat. Toisaalta materiaali on hitsattavaa polyeteeniä ja hitsaus on standardiliitostapa. Hitsausmenetelmiä on useita ja niillä on mahdollista tehdä mielivaltaisia kulmia. Se on sitten toinen juttu kuka liitokset hitsaa ja millä välineillä. Netistä kaivamalla löytyy kyllä firmoja jotka vuokraa koneita mutta tämä on asia joka vaikuttaa suuresti reitityksen yksityiskohtiin.

Esitän vaihtoehtoisen putkimateriaalin. niinkutsuttu siniraita, eli vesiputki kansankielellä. Siihen saa pikaliittimiä, t-haaroja ja 90 mutkia, hinta on halpa. Kestää 10bar 90 asteista vettä, joten jos linjapaine on 8 kilon nurkilla tämä toimii hyvin.

Työstöön tarttee puukon ja normi sahan. Seinäkalusteeksi normi hanakulmia, joista sitten cejn 320 sarjan pikaliittimillä. Nämä toimii yhdellä kädellä, ja aika pienellä voimalla.

esimerkiksi liittimet:


Normaalia tavaraa, monessa paikkaa hyllytavarana, jos äkkiä pitää jotain muutoksia lisäyksiä tehdä.
On ruma, eikä tehty tähän tarkoitukseen.

1 Like

Anle: Upoten on juurikin siniraitaa. :grinning: Joten ollaan täsmälleen samalla linjalla. Putken kaliiperi pitää vielä miettiä. 63-millinenkin olisi vielä ihan riittävän edullista ja sen poikkipinta on nelinkertainen 32-milliseen nähden. Pienentää virtausvastusta merkittävästi, ja putkisto itse toimii hyvin pitkälle paineakkuna ilman erillisiä virityksiä. Ainoa haaste on, että 63-milliselle ei ole ihan niin helppo löytää liittimiä kuin 32-milliselle ja ne ovat tietenkin kalliimpia. Liittimien käyttö toki pitää minimoida joka tapauksessa, koska jokainen liitin on potentiaalinen vikapaikka.

1 Like

Lyhyesti tiistain työmaakatsauksesta: eilen ehdittiin keskustella mm. putken reitistä ja materiaalista. Meillä on kosteutta putkistosta poistava kuivain käytettävissä. Materiaalikysymys jäi vielä osin avoimeksi, mutta reitittäminen on pääosin todettu mahdolliseksi sisäseinää pitkin etenemällä. Paineilmaa tarvitaan tarvitaan ainakin puutyötiloissa, metallityötiloissa, ulko-oven lähellä ja ehkä kemiahuoneessa. Nosto-oven lähettyville ehdotettu letkukelaa. Hankalimpana pidettiin reitittämistä ison vessan kohdalla.

Tällä viikolla pitäisi saapua ensimmäiset osat ja materiaalit paineilmaverkon rakentamiseen. Päästään siis taivuttelemaan putkea paikalleen, ehkä jo tiistaina.

Moi,

Olin eilen (21.11.2019) Fusion kurssilla ja sen jälkeen hetken juttelemassa paikallaolijoiden kanssa. Esille tuli tämä paineilmaverkon toteutusprojekti ja huomasin lupaavani, että voisin osallistua “rakentavana yhteisön jäsenä” projektin toteutukseen.

Ymmärtääkseni suunnittelu ja hankinta on jo pääosin tehty ja nyt tarjolla olisi tehtäviä, joihin koen pystyväni mallia “poraa tuohon kiinnike” ja “antaisitko ankkuritulpan”. Miten käytännössä voin parhaiten auttaa?

t. JukkaJ

Joo, tässä ollaan päästy hieman alkuun, mutta kun ne kiinnikkeet puuttuvat :sweat_smile:

Yritetään saada ne seuraavaksi, aika moni muu alkuun pääsemiseksi tarvittava osa tuossa taitaa ollakin jo.

Piti alkaa rakentamaan paineilmaverkkoa jouluna mutta olin kipeenä ja muita kiireitä. Nyt on taas aikaa.
Jäystin oli kadosissa mutta löytyi. Se, putkileikkuri ja muoviliittimiet on kompressorin kannella.
Ostin yhden 32mm putkiliittimen Bauhausista. Liian kallis - 3.10€.

  • Vaihtoehtoja liittimille on mutta ei hyviä joten ostakaa nyt jotain jotta päästään alkuun.
  • Kompressoria pitäis varmaan uudestaan testata ja selvittäkää miten se kiinnittyy ensimmäiseen lagiin (kompressori-T-kemiatia-T-tulostustila-T-maalaustila).
  • Onko kompressorin paikka nyk. lopullinen. Oli muistaakseni jotain puhetta sen paikasta.
  • Olis hyvä jos oli oma Slack-kanava paineilmaverkolle!