HKI Hacklab Retronurkka

Suovula heitti idean että uusiin tiloihin voitaisiin viritellä jonkin sortin retronurkka joka siis tässä tapauksessa tarkoittaa tietokoneita, pelikonsoleita sekä niihin liittyviä työkaluja ja tarvikkeita.

Vielä toistaiseksi jonkin sortin pienoismalli on nähtävissä labin perähuoneessa jossa on muutama vanha monitori, c64:sia, amigaa, spectrumia, Jarin analogi pong sekä muuta sekalaista sälää. Tätä tilaa ei ole varsinaisesti vielä suunniteltu sen kummemmin, kunhan kerätty laitteet samaan pisteeseen.

Säädän itse paljon vanhojen konsolien ja koneiden parissa, etenkin 8-bit nintendojen ja amigan kanssa ja tästä touhusta on kiinnostunut varmasti moni muukin, tavoitteena tällä tilalla olisi toimia sekä työstöpisteenä että fiilistely/backup pisteenä. Samaan sarjaan kuuluu myös kaikki jotka fiilistelevät musiikkia näiden laitteiden ja esimerkiksi circuit bendingin parissa. Tarkoittaa siis sitä että pisteessä voi yhtä hyvin pelailla Ski or Dieta tai korjata polysynthia.

Aikoinaan suurin osa näistä laitteista lojui kaapissa “mediahuoneessa” mutta nyt niille on jo tehty osittain tilaa ja uusissa tiloissa näille voisi panostaa vielä vähän enemmän sillä on harmi että laitteet pölyttyvät käyttämättöminä.

Löytyykö meiltä muita innokkaita suunnittelemaan hieman tätä kokonaisuutta?

tarkoitus olisi myös allokoida pisteelle sellaisia laitteita ja piirejä jotka ovat tarpeellisia tämän tyyppisiin modailuihin, korjailuihin ja testailuihin. Eli eprommeria, db9 ja din5 liittimiä, monitoreja, signaalimuuntimia, erikoisruuvareita näihin laitteisiin ja muuta mitä nyt ei kovin usein tarvita välttämättä elektroniikkapisteessä.

Komponenteista nyt esimerkkinä esimerkiksi optoerottimet joita käytetään paljon midi adaptereiden rakenteluun, tietyt eprommit ja pic piirit joita laitteissa käytetään, mikrokytkimet, tietyt kiteet ja vastaavaa tavaraa joita nyt yleensä tarvii laitteiden modailuissa. Näissä kuitenkin pitää olla aika spesifinen, esimerkiksi vaikka 220ohmin vastuksia käytetään paljon näissä modailuissa, niin ihan kaikkea ei kuitenkaan kannata allokoida tähän pisteeseen vaan pitää elektroniikkapisteessä.

Tilaan tarvittaisin ainakin alkuun yksi tai kaksi kappaletta kunnollisia kuvaputkimonitoreita/telkkareita (max 20" )joihin voi syöttää rgb signaalia (edes scartin kautta) sekä s-videota sekä komposiittia. Tällä hetkellä meillä ei ole yhtään monitoria joka varsinaisesti toimisi näiden vanhojen koneiden kanssa.

Ajatushan on mainion loistava! Siis retronurkkaus ylipäänsä.

Tarvitaanko sen tekemiseen jotain hienoa näyttö-kaiutin-kuuloke-multiplekseriä on sitten toinen juttu ja asettaa haasteensa, mutta mun mielestä 1) ei tarvita 2) ois ihan sairaan siisti eli 0) tottakai tehään semmonen.

Mun mielestä vois vähitellen pyrkiä ottamaan koneita käyttöön ja siinä ohessa ohitella nihkeimpiä piirteitä, eli laittaa jotain flash cart moduleita. Samoin ois kiva, jos konetta x ja y ja xiufasf vois kaikkia käyttää vuorotellen jotenkin ilman megasuurta konfausta makromekaniikan kanssa, eli se kalustus pitäis käytännössä suunnitella ja tehä just tähän tarpeeseen sopivaks.

Onneks meille on tulossa hieno puutyöpaja, missä voi sitten hitsata maaliruiskulla vaneria ja voidaan tehä vaikka mitä.

Joo siis, haluisin kovasti pelata mm. Wizballia ja osallistua tekemään jonkun kanssa Paradroidin taisteluminipelistä kaksinpelin.

[quote=“temmi_hoo, post:2, topic:93”]
Tarvitaanko sen tekemiseen jotain hienoa näyttö-kaiutin-kuuloke-multiplekseriä
[/quote] heh tuli mieleen tämä sankari: https://www.youtube.com/watch?v=G5XI5uKi82k

Voitaisiin alottaa vaikka scart kytkimellä, joku hienompi viritys voisi olla hyväkin asia, mutta toisaalta konsolien kytkemisessä on sitä jotain samaa tunnelmaa kuin vinyylien kuuntelussa, pieni johtosäätö suorastaan kuuluu asiaan. Mutta siinä vaiheessa kun aletaan latomaan pöydälle ulkoisia lerppuasemia ja puolista laitteista puuttuu virtalähteet niin alkaa toki mennä jo turhan säädöksi. Tärkeintä olisi alkuun järjestellä laitteet järkevästi niin ettei virtalähteet ja muut vahingossakaan mene sekaisin ja tiedettäisiin myös vähän paremmin mitä kaikkea meillä ylipäänsä löytyy.

[quote=“temmi_hoo, post:2, topic:93”]
Mun mielestä vois vähitellen pyrkiä ottamaan koneita käyttöön ja siinä ohessa ohitella nihkeimpiä piirteitä, eli laittaa jotain flash cart moduleita.
[/quote] Jep, laitteiden kuntoa voi tarkistella ja pikkuhiljaa päivitellä hieman käytettävämmiksi, Tilasin esimerkiksi juuri meidän amiga 500:n diskettiemulaattorin. Näistä toki pitää kirjoitella sitten jotain käyttöohjeita ylöskin jos tulee jotain erikoisempaa viritystä joka vaikuttaa olennaisesti laitteen käyttöön.

Ajattelin asiaa alunperin niin että laitettaisiin tähän vaikka kaksi pistettä joissa mahtuu istumaan näytön ääressä useampikin henkilö ja sen lisäksi hieman työstötilaa jos vaan mahtuu.

En usko että mitään kovin pysyviä paikkoja ainakaan kaikille koneille kannattaa jättää, varsinkin jos niitä harvinaisempia laitteita käyttää joku pari kertaa vuodessa, parempi ottaa tyhjä pöytätila hyötykättöön. Laitteille joku oma laatikko tai hylly josta löytyy aina tarvittaessa. Eli vähän samantyyppinen arkistointisysteemi kuin labin projektilaatikoidenkin kanssa, kaikille härpäkkeille on omat hyllyt josta löytyy tarvittavat asiat kullekkin laitteelle. Monitorien, kaiuttimien ym. paikat vakiot.

Djtechtoolssilla on ihan tyylikäs ikea-ratkaisu omille laitteilleen