Tarkoituksena on rakentaa seinälle kiinnitettävä isokokoinen (~1,5 x 1m) kynäplotteri. cnc-juttuihin ja gcodeen tutustumisen lisäksi olisi vähän pidemmän aikavälin tavoitteena kehittää softa joka päivittelee vaikka tussitaululle tai vastaavalle pinnalle esim. ulkolämpötilaa, synkkaa talouden yhteistä google-kalenteria jne. Softatausta on itsellä ihan vankka, mutta plotterin mekaanisesta ja elektronisesta toteutuksesta ottaisin mielelläni kommentteja vastaan.
y-akselina toimisi vastaava setti kuin x-akselin kohdalla, mutta pituudeltaan metrisenä ja vahvuudeltaan 20x20. Y-Akseli on yläpäästään kiinnitetty x-akselin kelkkaan ja ikäänkuin roikkuu siitä.
Piirtämiseen käytettävä kynä / pyyhkimiseen tarvittu sieni tai vastaava on y-akselin kelkassa ohjattuna rc-servolla.
Haluaisin ehkä syöttää vempeleelle helposti gcodea, joten tarvitsen ilmeisesti vielä ainakin arduinon, moottorikontrollerin(kontrollerit?) virtalähteen ja rajakytkimet x- ja y-akseleille.
Kuinkahan hyvin kuivailemani kokoonpano mahtaisi soveltua kuvaamaani käyttöön? Itseä mietityttäviä asioita ovat mm. rakenteen lujuus ja sitä kautta piirtojäljen tarkkuus ja nopeus. Plotteri ei tietenkään ikinä mikään vauhtihirmu ole, mutta saisikohan tällä jotakin käyttökelpoista jälkeä jo aikaiseksi
Jos tekee XY liikkeet jollain tukevalla kamalla niin valmiita hyviä GCode-tulkkeja ja lautoja joissa on askelmoottoreille ohjaimet löytyy kyllä, tämä esim on hyvä joskaan ei halvin mahdollinen
Kiinasta saa halvalla RAMPS lautoja, sen alle tarttee vielä Arduino Megan (niistäkin saa aitoja klooneja aika edukkaasti).
Nuo on kaikki askelmoottoreille, nopea olis tietty mahdollista tehdä harjattomilla moottoreilla ja jollain tukevalla asento-feedbackillä mutta ehkä parempi aloittaa helposta.
Ilmeisesti smoothboard on täysin stand-alone, eikä vaadi virtalähteen lisäks esim. arduinoa kaveriksi? Arduinon säätäminen ei ole mikään itseistarkotus, varsinainen ohjailu hoidetaan kuitenkin pc:ltä tai myöhemmin raspbin kautta.
Aikaisempaa kokemusta on motion control virittelyistä videojutuissa, joten harjattomat moottorit ja enkooderit on sinänsä jossain määrin tuttuja, mutta varmaan vähän overkill tähän. Valmiista ohjailukamasta hyötyminen kiinnostaa ja ehkäpä osat tulee myöhemmin kierrätettyä vaikkapa 3d-tulostimeen tai kaivertimeen.
polargrapherit oli itteasiassa juttu joka alunperin sytytti ajatuksen projektiin, mutta tuomitsin liian leluiksi Alkuun pääsisi varmaan vähäisemmillä osilla, mutta epäilen tien nousevan nopeasti pystyyn kun halutaan kasvattaa nopeutta tai käyttää vähän suurempaa voimaa piirtäessä tai pyyhittäessä.
Juu, niiden paras puoli on skaalattavuus, eli voi samalla raudalla maalata vaikka talon seinän, mutta nopeuttaa sitten pitää rajoittaa, ellei kolmella vaijerilla viritä.