Juotosworkshop 7.-8.4.2018

Helsingin läbillä on rakenteilla 180x240cm kokoinen rgb-ledimatriisi. Tätä varten olisi kolvattana 48 yksinkertaita piirilevyä. Levyillä olevat komponentit ovat pääosin varsin helppoja liittimiä ja muita isoja koponentteja, joskin joukossa on muutama helpommasta päästä oleva pintaliitoskomponenttikin.

Läbillä on käytettävissä neljä laadukasta juotosasemaa opetukseen ja harjoitteluun sekä yksi siro asema osaavalle.

Levyjen tiimoilta on siis tarjolla juotosopetusta ja harjoittelua sekä huonoja vitsejä läbin projektin hyväksi.

Lauantaina 7.4. aloitetaan noin kello 14:00, Sunnuntaista sovitaan sitten tarpeen ja kiinnostuneiden mukaan.

Alla kuva piirilevystä, isot liittimet ovat 2,54mm jaolla.

Alustavasti näyttäisi sopivan kalenteriini.

Merkattu kalenteriin = Tulossa, jos ei duuni haittaa vapaa-ajanviettoa. Mukava harjoitella muiden komponenteilla :smiley:

Onko mahdollista harjoitella juotospastan ja kuumailman käyttöä pintaliitoskomponenttien osalta?

Itse en ole pastan kanssa leikkinyt, mutta mikäli joku asiasta tietävä sattuu paikalle ja läbillä on tuoretta pastaa niin mikä ettei.

Voisin ehkä joskus vetää aiheesta pikaworkshopin mutta lyhyt versio on että se kuumailma-asema on rework:kiin eli yksittäisten komponenttien vaihtoon. Uuden levyn kolvaus kannattaa tehdä uunilla ja sekin kannattaa vaan jos niitä levyjä on N kpl ja niissä on paljon pintaliitoskamaa (tai jalattomia chippejä)

Jos pitää anyway ottaa normikolvi käteen läpireikä-komponenttien takia ja pintaliitoskamaa on vaan muutamia niin ne kolvaa paljon nopeammin siinä samalla. Siihen että valmistelee kaiken pastailua ja latomista varten menee nimittäin helposti tunti ennen kuin on päästy laittamaan ensimmäistäkään komponenttia levylle. To be fair, sitten kun se homma on valmisteltu hyvin niin stencilin kanssa niitä levyjä pastailee melkosella vauhdilla ja hyvin valmisteltu ladontapistekin toimii varsin liukkaasti mutta siitä on kovin vähän iloa jos oli tekemässä 2 levyä tai pääosa komponenteista on läpireikiä.

Tässä tapauksessa sitä kuumailmaa voisi harjoitella, kun levyllä on peräti
molemmat pintaliitoskomponentit, tuskin on kolvia nopeampaa mutta
tekniikan osalta ihan käypä harjoite.

Tänään tuli jo varaslähdössä kolvattua knoradin kanssa kasaan 7 kokonaista
levyä sekä seitsemään levyyn pintaliitoskomponentit kiinni.

Levyt on nyt pääosin juotettu, ihan kaikkiin ei riittänyt IDC16 liittimiä, kun 50kpl erä on vielä matkalla kiinasta suomeen. Kolveja oli enimmillään viisi kuumana, joten urakkaan ei lopulta kovin kauaa mennyt. Suuri kiitos kaikille.