Kimppatilaukset: Farnell, DigiKey, RS, Mouser jne

Aiheesta on tänään keskusteltu Helsingin IRC-kanavalla.

Jotkut ehkä muistavat VVSoft:in DigiKey-kimppatilauksen, loistava palvelu ja naurettavat 2-5% katteet ilman erillisiä käsittelykuluja (täysin hyväntekeväisyyttä siis koska hommassa oli pakostakin aina käsityötä tilausten erittelyssä ja tilaajille postittamisessa). No tämä hupihan loppui tässä taannoin enkä ihmettele koska rajansa sillä kauanko sitä muiden hyväksi jaksaa ilmaista työtä tehdä.

Korvaavalle palvelulle olisi siis kovasti kysyntää, erityisesti kun nämä tukut eivät myy suoraan yksityishenkilöille (monista, erittäin ymmärrettävistä syistä). RS:n kamaa saa käteisellä jos marssii listan kanssa YE:hen ja tekee tilauksen (ainakin muistaakseni onnistuu ilman tiliä) mutta tämä ei ole ihan kauhean kätevää. Partcolta saa Farnellin kamaa mutta jotkut ovat valittaneet että kate on kova. Ja toki ne joilla on oma firma saavat oman firman nimiin tilin ja ainoa ongelma sen jälkeen on toimituskulut alle X euron (yleensä 60) tilauksissa jos haluaisi esim kahden euron nappulan (toisaalta tilaus tulee kuriirilla ovelle seuraavana arkipäivänä).

Jos sattuisi olemaan niin että täältä löytyy vapaaehtoisia jotka haluaisivat tämmöistä kuviota pyörittää mutta joilla ei ole firmaa/toiminimeä/tjsp jonka kautta sen tekisi niin http://ell-i.org/ voisi todennäköisesti toimia taustalla sinä yhteisönä jolla on tiliasiakkuus mainittuihin tukkuihin ja jonka kautta rahaa voi liikuttaa. Jos keksii jonkun tavan saada riittävästi katetta tai työllistämistukea tai jotain muuta rahanlähdettä niin ylijäämistä voi maksaa itselleen palkkaakin mutta oma arvioni on että mäkkärissä tienais paremmin.

Mitään järjestelmiä tms ei tietenkään ole valmiina joten ihan ensimmäiseksi saa tehdä “muutaman” illan töitä kun koodailee semmoisen weppikilkkeen johon voi heittää em lafkojen osanumeroita (suosittelen lämpimästi alkuun rajaamaan homman esim kahteen tukkuun ja että yhdessä asiakkaan tilauksessa voi olla vain yhden tukun tuotteita) ja saada niille hinnan sekä maksuviitteen. Aivan kaikki minkä voi kannattanee automatisoida heti alkuun että kaikki aika ei jatkossa mene käsipelillä tilausten hanskaamiseen, siinä pussittamisessa ja postittamisessa tulee olemaan ihan riittävästi puuhaa anyway.

Teoriassa taustayhteisönä voisi toimia myös joku ry. Mutta kyseisen ry:n rahastonhoitaja todennäköisesti siinä kohtaa ilmoittaa että ei käy, ainakaan niin kauan kuin hän on rahastonhoitajana (ilman palkkaa). Ja ne vapaaehtoiset jotka pyörittäisivät itse operaatiota (ja koodaisivat kilkkeet) tarvittaisiin kuitenkin. Pelkään myös että kaikki joilla on kompetenssia tämmöisen systeemin rakentamiseen ovat ihan riittävän kiireisiä oikeiden töidensä kanssa.

Kaikesta tästä negatiivisuudesta huolimatta todettakoon että jos joku tämmöisen palvelun pykää pystyyn (ja pitää toiminnassa ainakin muutaman vuoden samalla palvelulaadulla kuin vvsoft aikanaan) niin nostan hattua ja tarjoan juoma-annoksen. Ilmoittaudun myös tällaisen palvelun asiakkaaksi (vvsoft:n kimppatilauksella tuli tilailtua vaikka mitä, joskus jopa yli DK:n ilmaisten toimituskulujen rajan kertatilauksia jolloin teoriassa olisin säästäny jonkun prossan tilaamalla suoraan itse).

edit: vvsoft tietenkin eikä vkoy…

Tervehdys !
Ehdotettu järjestelmä vie paljon aikaa, resursseja.
Käyttäkää ne mieluummin tietojenne, taitojenne myyntityön tekemiseen.
Perustakaa vaikkapa myyntisysteemi tai vastaava.
Onnistuessaan …
Hankintojen ongelmat ratkeavat itsestään.
t.
harri piltz

Tervehdys vielä !
Jos myyntihommat eivät maita ja/tai komponenttihankinnat ovat #1 niin …

  • tehkää lista esim. 100 kpl eniten tarvitsemastanne komponentista
  • marssikaa YE:n pääomistajan/TJ:n pakeille
  • myykää ajatus “YE hyvällä asialla, auttaa Suomen elektroniikkakehitystä tms.”
  • sopikaa yo. listan komponenteista hyvä alennus + toim. ehdot
  • sopikaa, että jäsenet tietyllä koodilla pääsevät yo. etuun käsiksi
    t.
    harrip

Ongelmahan ei ole suosituimmat osat (joita saa kyllä järkihintaan hyllystä lähes mistä vaan) vaan ne erikoiset joita ei saa kuin esim juuri Farnellilta, joka ei siis suostu diilaamaan yksityishenkilöiden kanssa ollenkaan. “läbialennus” on aika merkityksetön jos niitä osia ei voi tilata ollenkaan.

Läbi taas ei tule avaamaan laskutustiliä ko. firmoille ennen kuin meillä on rahis joka haluaa palkatta tehdä puolipäiväistä kirjanpitäjän työtä. Ko hommaan pitäisi tässä kohtaa olla muuten jotain pätevyyttäkin.

YE vielä suostuukin käsittelemään käteistä ja puhumaan yksityishenkilöille, tosin RS-tilausten tekeminen muuten kuin tiliasiakkaana on epäkäytännöllistä (ja YE:n oma valikoima on niin suppea että siitä on turha puhua samassa yhteydessä näiden kansanvälisten tukkujen kanssa).

Mutta siis tosiaan ELL-i:ssä olis taho jonka kautta tämmöstä kimppatilauskuviota vois pyörittää jos haluaisi panostaa asiaan (jos siis ei ole jo omasta takaa firmaa jonka kautta homman voisi hoitaa).

Lähinnä tämä nyt oli tämmöinen avautuminen siitä että jotkut ei tunnu ymmärtävän miksi esim Partco ottaa (prosentteina) tiukkaa katetta jos heidän kauttaan tilaa jotain Farnellilta. Tai että miksi se nyt vaan ei käy että läbin y-tunnusta voisi “ihan vähän vaan” käyttää siihen että tilaa kamaa itselleen. Erityisesti vielä siten että laskut tulis suoraan tilaajalle, rahis ja hallitus on sitten riemuissaan kun verottaja (tai ihan kuka vaan) rupeaa kyselemään miksi nämä laskut ja tavarat ei näy kirjanpidossa ja miksi tälle yhdelle jäsenelle sallittiin tämmöinen kikkailu…

Hyvä sitten kun näin on.
En kyllä ajatellutkaan tehdä asioita vaikeaksi, mutta jos niin on niin olkoon.
Kauppias tarvitsee katteen, koska se muuten ei elä.

Ajattelinkin niin, että YE tai Partco vaihtaisi katteensa eli tuotteiden alennukset markkinontikuluikseen.

En aio enempää ryhtyä ratkomaan tätä ongelmaa, kun se näyttää niin varsin vaikealta.
Vastasin alkuperäiseen viestiisi, koska asia näytti muuttuneen kärpäsestä härkäseksi.
t.
harrip

Moro,

Voisin selvittää, pystyisinkö tekemään näitä kimppatilauksia yritykseni kautta. Käytännössä tämä vaatisi sen, että joku muu kerää kolehdin ja osalistan, minä teen tilauksen ja jollain lisäprosentilla tilaan seuraavan ostoksen yhteydessä. Toimitan sitten muiden toimitusten ohella labille jonain tiistaina.

Mike

Koko ajan tässä onkin ollut ongelmana se "joku muu"™ joka keräis listat ja hoitaisi kaiken muun ikävän, ei se minkä firman kautta homman pyörittäisi jos ilmaista työvoimaa olisi…

Sehän monessakin hommassa on että pitäisi olla se kuuluisa Joku, joka hoitaisi asian.

Jos olisin aktiivisemmin labin toiminnassa ja sattuisi olemaan pöytälaatikko firma niin saattaisin harkita asiaa itse. Ihan vain tämän takia ei kannata itseään pudottaa tukiverkkojen ulkopuolelle perustamalla firma.

Pienellä miettimisellä ei tuo tilausjärjestelmä kovin mutkikkaalta vaikuttaisi. Lähinnä kyse on siittä onko aikaa ja jaksamista hakata php koodia ja onko järkevää paikkaa hostata sellaista tietokannalla.

Kyllä se firma löytyy.
ELL-I osuuskuntakin löytyy jopa meidän tiloistamme.

Puuttuu se kuuluisa “Joku”.

En lähtisi PHP:lla tekemään mitään uutta tai kriittistä (mutta ei mennä nyt suurempiin uskonsotiin kielistä ja frameworkeistä).

DigitalOceanilla pikkuvirtuaali maksaa vitosen kuussa ja samaan rahaan saa muualta ihan fyysistäkin konetta (virtuaalit vaan on kätevämpiä ja DO:lla on ihan käyttökelpoiset APIt niiden hallinnointiin), käytä sivun alalaidasta löytyvää linkkiä niin saadaan jotain crediittejä tämänkin foorumin pyörittämiseen… Että lähinnä tämä on tosiaan siitä ajasta kiinni.

Itseasiassa toissayönä kun en saanut unta ja pyörin sängyssä en välttynyt mainitun kilkkeen arkkitehtuurin pohtimiselta mutta mulla ei ole aikaa eikä energiaa lahjoitettavaksi enempää kuin jo nyt tulee tehtyä läbin hyväksi.

Jos ajatellaan että pitäis saada vaikka puoltoista tonnia palkkaa niin sivukulujen jälkeen se on reilut 2k, viiden prosentin katteella pitäis vaihtoa olla 40k kuussa. Not going to happen… Ja sitten kun kate lähentelee 10-15% niin alkaa väninä siitä miten kallista on (ja silti pitäis olla kymppitonneilla vaihtoa… VKOYn kimppatilauksessa liikku ehkä reilu 400/kk eli joku 20/kk jäi karkkirahaa). Lopputulema on siis yhä että jos tähän lähtee niin se pitää ajatella hyväntekeväisyytenä tai harrastamisena jolla tienaa ehkä jotain karkkirahoja.

Sitten kun en ensin nähny todella paljon vaivaa että kaikki on automatisoitu viimesen päälle (joka on tietty harjoituksena ihan itseisarvo jos on ylimäärästä aikaa ja kiinnostusta) tämä toki on aika kevyttä pyöritettävää jonkun oikeata palkkaa maksavan työn ohessa mutta olen yllättänyt jos alle kuukauden illoilla ja viikonlopuilla pääsee siihen tilaan (koska bugit on ihan rahaa joka pitää omasta taskusta maksaa, ei pelkästään aikaa ja luottamusta). Ja osien pussittamista loppuasiakkaille ei voi optimoida joten aika kehnoille tuntipalkoille jää parhaassakin tapauksessa vaikka ei laskiskaan järjestelmän rakentamiseen sijoitetulle ajalle mitään kuoletusta.

Mutta tosiaan, ELL-i.org:in edustus on ilmoittanut että jos joku haluaa tähän ryhtyä niin heidän kauttaan voi liikuttaa rahaa ja saada asiakastilit yms tukkuihin eli enää puuttuu vapaaehtoinen

Olenkohan kommunikoinut jotenkin pieleen… Olin harkinnut tätä ajatuksen tasolla ihan vapaaehtois pohjalta. Mutta taidan jättää väliin kun jotkut on tästä palkkatyötä vääntämässä. Suomessa ei rahaa niin paljon kimppatilauksissa liiku että tästä palkkatyötä saisi.

Sitäpaitsi minulla on jo työpaikka. Ei huippukivaa, mutta maksaa palkalla laskut ja pitää perheestä huolen. Työskentelen Suomen suurimmassa panimossa (markkinaosuus lähteistä riippuen 46 - 53% välillä). Operaattorina, en koodarina tai elektroniikan kanssa.

PHP oli ajatuksena siksi että se nyt sattuu olemaan kieli jonka tunen parhaiten. Voihan sen toteuttaa vaikka millä kielellä, mutta paljonkaan järkeä ole opetella uutta kieltä vain projektin takia.

Ei sillä ettenkö tykkäisi omaksi ilokseni opetella uusia asioita.

Automatisointi tällaisessa on ainoa järkevä ratkaisu siltä kannalta että se pitää työmäärän järkevänä. Kukaan ei ole niin hullu että alkaa pelkästään paperilla ja kynällä tekemään tällaista.

Tässä jotenkin selitettynä ajatuskulku joka minulla oli ollut…

  • Jokainen halukas luo tilin järjestelmään ja täyttää perustietonsa…
  • Ylläpito tarkistaa että ne näyttää kunolliselta ja muuttaa tilin statuksen new -> aproved
  • Tämän jlkeen tilaaja voi luoda itselleen ostoskorin per tukkuri. Korille voisi määritellä minimi rajan jonka alle se ei osallistu tilaukseen (esim. osallistun kun korissa vähintään 20e tavaraa…)
  • Kun tukkurikohtainen minimi tilaus raja ylitetty, ylläpidolle ilmoitus asiasta.
  • Ylläpito asettaa ns. cutoff päiväyksen ja viesti lähtee tilaajille järjestelmästä että vielä ehtii viimehetken lisäykset mukaan lähtevään tilaukseen…
  • Cutoff päivänä osallistuvat korin lukitaan automaattisesti. järjestelmä laatii yhteenvedon ja komponettilistan järkevässä formaatissa (luultavasti CSV jonka saa pudotettua tukkurille)
  • Generoidaan sähköpostiin osallistuville maksutiedot viitteellä. Viitenumeron generointi ei ole niin vaikeaa… Tulostetaan lista osallistuvista viitenumeroista (vedä kynällä ylitse kun maksu näkyy)…
  • Voidaan samalla selata että tilauksen tiedot näyttää järkeviltä.
  • Toimitetaan tilaus tukkurille kun maksut näkyy. Asiakkaan viitteenä koostetilauksen oma tuniste meidän järjestelmästä.
  • Sit odotellaan, järjestelmästä saisi tulosteltua tilaaja kohtaiset komponentti listat, osoitetarrat?
  • ja sit se vaikea osuus eli pakkaus ja postitus…

Voi tietysti olla että ajatusketjuni on täysin pielessä, ja siksi sitä ei olisi otettu vakavaan rahaa liikuttavaan käyttöön ennen testaamista.

Mutta taidan jättää väliin. Onnea matkaan ketä tämän homman sitten päättääkin ottaa.

Sen verran ehdin eilen illalla asiaa kurkaamaan että ainakin Digikey, Farnel ja Mouser tukevat copy&pasteamalla CSV formaattissa tilauksen syöttöä.

Olen yksi avoimeen lähdekoodin uskovista. Minulla se nivoutuu raamatun opetuksiin samalla. Olisin luultavimmin lätkäissyt valmiin koodin githubiin GPL lisenssin alle. Helsingin hacklab tuskin on ainoa joka kimppatilausten kanssa painii…

Olen yksi avoimeen lähdekoodin uskovista. Minulla se nivoutuu raamatun opetuksiin samalla. Olisin luultavimmin lätkäissyt valmiin koodin githubiin GPL lisenssin alle. Helsingin hacklab tuskin on ainoa joka kimppatilausten kanssa painii…

Tästä olemme samoilla linjoilla (tosin olen pragmaatikko enkä fundamentalisti mutta lähtökohtaisesti kaikki mitä teen on GPL/LGPL)

Olenkohan kommunikoinut jotenkin pieleen… Olin harkinnut tätä ajatuksen tasolla ihan vapaaehtois pohjalta. Mutta taidan jättää väliin kun jotkut on tästä palkkatyötä vääntämässä.

Älä anna sen häiritä, lähinnä jotkut vaan eivät tunnu tajuavan miksi esim Partcon on pakko ottaa aika roima kate päälle jos tilaavat jotain erikoisosaa asiakkaalle Farnellista. Laskelman pointti oli nimenomaan se että tästä ei vaan mitenkään voi saada riittävästi rahaa että tätä voisi ikinä tehdä muuten kuin rakkaudesta harrastukseen.

Se että ei koodaa työkseen varmasti auttaa jaksamaan puolihuvikseen koodaamista.

Ajatusketju näyttää järkevältä.

Käyttäisin ehkä holvia tms maksupalvelua (ja kai paypalinkin nykyaikana olis syytä olla tuettu) jolla on suoraan rajapinnat verkkopankkeihin niin ei tarvitse niitä tilitapahtumia jälkikäteen vahtia, nämä toki maksaa jotain mutta sen voi laittaa suoraan riviksi laskulle (vaikka paypal sanoo että heidän maksujaan ei saa peria asiakkaalta niin homman voi tehdä sitten niin päin että automaattisesti lasketaan paypalin prossat päälle ja annetaan alennusta jos maksutapa on joku missä on pienemmät välitysmaksut).

Olisi tosiaan hienoa jos joku jaksaisi tämmöistä lähteä pyörittämään, en vain halua että kukaan lähtee siihen vääriltä pohjilta (eli kuvitellen että sillä muka tienaisi jotain muutakin kuin hyvää karmaa) koska siitä taas ei seuraa kuin harmia kaikille.

Ja tosiaan tämmöisen systeemin rakentaminen olis itsessään ihan mielenkiintoinen harjoitus, se että kaikki koodi on julkista todnäk auttaisi jopa siihen että joku muu voi ottaa itse homman pyörittääkseen kun edellinen vapaaehtoinen väsähtää.