Kurssi/opastuskysely: Raspberry PI

Kiinnostaisi vasta-alkajille suunnattuja kursseja/opastussessioita Raspberry Pi alustasta, sekä HW että SW. Onko tällaista pidetty? Onko mahdollinen? Löytyykö kiinnostusta?

Jos joku tietää muita tahoja, jotka tällaisia järjestävät, vinkit otetaan vastaan!

No SW alustahan on melkolailla täysiverinen GNU/Linux, yleensä Raspbian eli Debian ja se on “ihan pikkuisen” laaja aihe että olisi ehkä parempi lähteä siitä että millaisia ongelmia haluat ratkaista, vastaus kysymykseen “mitä sillä voi tehdä” on “melkein mitä vaan”.

Raudan puolesta homma on pikkaisen rajoittuneempi ja mikäli haluaa tehdä jotain missä ajoituksen pitää olla tarkempaa kuin ~20-50ms niin on syytä laittaa erillinen mikrokontrolleri, esim Arduino, huolehtimaan niistä ja jutella sille USB:n yli. Mutta varsinkin jos otetaan huomioon kaikki raspin päälle laitettavat lisäkilkkeet niin jälleen kerran vastaus tuohon määrittävään kysymykseen on sama ja pitäisi olla joku projektin idea ensin…

Jos se idea on ja kaipaa opastusta niin paikalliselta hacklabiltä löytyy kyllä apuja. Jos ei ole ideaakaan niin melkein paras tulla silti sinne läbille kattelemaan ja kyselemään, inspiraatiota saa paremmin paikanpäällä.

Kiitokset hyvästä vastauksesta! Totta, aihe on laaja, todettiin myös itse googlaamalla.

Jäi mainitsematta aloitukseen, että kyse olisi eräänlaisesta pojan ja isän “kickstartista” omiin alustaprojekteihin ja rautaläheiseen ohjelmointiin. Jokainen tietää, että itsekin pääsee vauhtiin, vaikka materiaalia lukemalla tai videoita katsomalla. Toisille taas pieni esittelevä opastus ulkopuolisen innostuneen henkilön toimesta on se kipinän sytyttävä. Startti voisi olla vaikka alustan tausta ja yleisesittely -> miten liikkeelle -> eka oma sovellus. Maksimissaan 1-3 h. Sitten jo omiin ongelmanratkaisuajatuksiin ja projekteihin.

Itse en kyllä keksisi ollenkaan mistä edes aloittaa yleisesittelyn suhteen, Raspberry Pi ei korkealla tasolla eroa juuri mitenkään ihan perus PC:stä (joskin vähän vanhemmasta koska tehoa on vähemmän) jossa ajetaan Linuxia…

“Rautaläheiseen” varmaan Arduino on parempi lähestymistaso muutenkin, Raspissa ei kovin lähelle rautaa kannata mennä jos haluaa säilyttää järkensä (nuo yleiskäyttöiset SoCit joilla voi ajaa täysveristä käyttöjärjestelmää on yleensäkin järjettömän monimutkaisia ja raspin tapauksessa se broadcomi on vielä “vähän eksoottinen”). Voi tietty olla että meillä on vahvasti eri käsitys siitä mitä “rautaläheinen” tässä tarkoittaa.

Tulkaa läbille käymään, meillä on siellä montakin juttua tehty raspeilla joista joku voi kertoa vähän enemmän:

  1. Oven kulkukorttilukija: https://github.com/rambo/nfc_lock (ja toinen raspi jolla voi ohjelmoida uusia kulkukortteja).
  2. IRC -näyttö: näyttää livenä mitä läbin IRC-kanavalla keskustellaan ja sinne voi kirjoittaa väliin kommenttia
  3. langattomien tukiasemien hallintaserveri: https://www.ubnt.com/enterprise/software/
  4. 3D-tulostimen hallintaserveri: http://octoprint.org/

Ja varmaan jotain muutakin mitä olen missannut, ja tietty jäsenillä on omia projektejaan näiden lisäksi.

Edit: CNC-koneistuskeskukseen koodinlatauskilke https://github.com/helsinkihacklab/lottacnc oli myös hetken aikaa raspissa mutta nyt sitä hoitaa kunnollinen teollisuus-pc.

Edit2: 50m ledinauhaa (10kpl, 5m nauhoja ketjussa) ohjaa raspi (joka ledin värin voi säätää erikseen)

Aikoinaan ajattelin pistää raspin kopterin kyytiin mutta tuo osa projektia ei edennyt kun en keksinyt hyvää sovellusta sille. Voisi pistää myös tollaisiin ledivilkuttimiin kontrolleriksi (tässä on ollut suoraan PC:n rinnakkaisportin perässä): http://lightget.sourceforge.net/

Se 3D-printterin ohjauspalvelin kiinnostaa kyllä, pitänee tutustua kun on hetki aikaa labilla :slight_smile: Tällä viikolla ei ehdi käymään ja ens viikolla on se kurssi, mutta jossain välissä…

Softa-alusta on varsin tuttu niinkuin kai monille labilaisille, olettaisin.