Tämä lanka toimii ideariihenä kurssien suunnittelulle järjestettäväksi Jyväskylän Hacklabilla. Muidenkin Hacklabien jäsenet ovat tervetulleita keskustelemaan, ideoimaan ja kertomaan omia kokemuksiaan. Täällä voi myös ilmaista halukkuuteensa osallistumiseen tai kurssin vetämiseen.
Sulautettujen IoT-prototyyppien koodailua ja rakentelua. Mahdollisia alustoja: ESP8266, ESP32, Raspberry Pi.
Projekti-ideoita:
Datan jäsentäminen tekijän valitsemasta JSON-apista ja sen näyttäminen pienellä näytöllä (esim. pieni sääennustenäyttö, lounasravintolan ruokalista)
Antureiden lukeminen ja datan lähettäminen ThingSpeakiin
Robottiauton tai muun mekaanisen härvelin ohjaus selaimen kautta. Kommunikaatio REST APIn tai WebSocketin yli
ESP8266 voisi olla mielekäs alusta. Ohjelmointiympäristöjä on useita (ja vaihtelevan laatuisia), joista kurssille varteenotettavimpia olisivat Arduino ja MicroPython. Bring your own laptop, labralla myös yksi kone.
Oletussoftalla nuo autot eivät ole kovin kivoja, koska devaus tapahtuu omassa .jar-pohjaisessa ympäristössään eikä suoraan Arduino IDEssä. Sinänsä C-kielisen version tekeminen softasta ei pitäisi olla mikään älytön projekti olettaen ettei siihen ole mitään perustavanlaatuisia teknisiä esteitä, joista en ole tietoinen.
Kiitos AirZero, muistelinkin että tuollaisia jo löytyisi. Ne ois erinomaisia välineitä tällaiselle kurssille, editoinpa kohta ylempää postausta. Jos tosiaan tekisi oman firmiksen vaikka Arduino-ympäristöön tai MicroPythonilla, voisi olla ohjelmointi kivempaa.
Olisiko sulla kiinnostusta vetää tuollaista kurssia tai osaa siitä?
Tietokoneitahan nykyään labralta löytyy, joten ei ole edes niin pakko kaikilla olla koneita.
Itseäni ainakin kiinnostaisi osallistua melkein kaikkeen: Teoreettisempi elektroniikan alkeiskurssi, Arduino-kurssi, Korjauskurssi: kaikenlaisten teknisten vempeleiden korjausta, RF/langattomat, IoT-kurssi.
Itse olisin kiinnostunut vähintäänkin auttamaan elektroniikan alkeiskurssin vetämisessä nuorille. Tuossa voisi käyttää vapaita kurssimateriaaleja joko kääntäen englannista tai jos löytyy suomenkielisiä (muilta labroilta?). Joku mua osaavampi kaveri tuohon touhuun voisi olla messissä, koska multa puuttuu käytännön taitoa aika paljon enkä välttämättä osaa vastata kysymyksiin yläasteen oppimäärän ylittävästä osasta.
Kurssilla varmaan voisi tehdä mm. seuraavia omakustannehintaan:
Lisäksi voisin ilmoittautua vetämään VR-pelintekokurssia jos saadaan siihen laitteistoa. Labralta löytyy tällä hetkellä Oculus Rift DK1&2 ja ainakin yhdellä jäsenellä on Oculus Rift (final) roomscale olemassa, jota voisi mahdollisesti lainata. Myös viereisen lukion (Schildt) HTC Viveä voisi tiedustella (tätä olen itse käyttänyt devaamiseen, joten se olisi mutkattomin tapa vetää kurssia). Kurssin formaatti voisi olla sellainen, että devaillaan omilla koneilla ja kokeillaan yhdellä “yhteisellä” tehokkaalla koneella. Devaus voi tapahtua sekä paikan päällä että kotona. Varmaan useampi opetuspäivä olisi tähän hyvä varata.
Kurssi sopii konseptiltaan sekä nuorille että aikuisille, mutta veikkaisin että koodaamisessa kokeneemmat aikuiset eivät saisi kurssista paljoa irti.
Pääpaino VRTK:n käyttämisessä ja muokkaamisessa, tuskin keskittyy paljoakaan koodaamiseen?
Kurssilla ei ainakaan materiaalimaksuja tule, joka madaltaa osallistumiskynnystä. Toki pelikoneet kotona / peliläppärit mukana saattaa olla jonkinasteinen välttämättömyys - en tiedä tarkalleen kuinka kevyt unity3d on.
Helsingissä ehdottomasti suosituimpia ovat aina olleet arduinon alkeet -kurssit. Edellinen kurssi oli jopa maksullinen, jossa maksu kattoi arduino-kitin missä oli valmiina ties mitä antureita ja muuta. Silti tämä 70e hintainen 12 hengen kurssi täyttyi kahdessa päivässä.
Tätä kiina-kittiä, toi virallinen on turhan kallis kurssin pakolliseksi materiaaliksi (mutta se mukana tuleva kirja on kyl hyvä, meillä on yksi noita kittejä läbillä ihan vaan sen kirjan takia).
Voin osallistua ainakin varsinaiseen kurssin pitämiseen. Materiaalin valmistelussa minusta ei ehkä ole niin paljon apua, sen pedagogisuutta voin kyllä käydä läpi. Tuo oma firmis kuulostaisi hyvältä, itse jaksaisin kehittää sitä ehkä parikoodauksena, en tosin tiedä kuinka paljon hyötyä rajallisesta osaamisestani siinä koodauspuolessa olisi.