Miten tehdä 140–170 VDC → 230V 50Hz 1-vaihe-siniaalto

Olisi teholähde, josta tulee tasasähköä välillä 140–170 V max. 16A ja haluaisin tuottaa töpselisähköä eli 230V 50Hz:n siniaaltoa. Yksivaiheinen riittää, tehontarve 1kVA-2kVA.

Mitä ratkaisuja ehdotatte?

Yhtenä kengännauhabudjettivaihtoehtona mietin sitä, että käytettynä pyörii paljon 48V ja 96V:n UPS-laitteistoja mutta ei juuri tuota isompia. Latausominaisuutta en tarvitse mutta tasasähkölähteenhän voi kytkeä akuston tilalle. Tällöin käyttäisin laajan jännitealueen hakkuripoweria (toimivat yleensä DC:lläkin) pudottamaan jännitteen 48 volttiin tai 96 volttiin, jonka jälkeen syöttäisin sen UPS:n akkuliitäntään. Tässä syntyy kuitenkin vähän enemmän häviöitä. Asianmukaiset DC-kelpoiset sulakkeet tietysti eteen.

Onko järkevämpiä tee-se-itse-vaihtoehtoja? Löytyykö jotakin valmiita ratkaisuita? Budjetti olisi selkeästi alle 1000€.

Aurinkopaneli-invertteri jossa tehonlähteesi simuloi aurinkopaneleita? Ja kaupan päälle vielä ups ominaisuus jos kytket siihen vähän akkuja.

Esimerkiksi http://www.easunpower.com/content/?993.html

Onko sulla kokemuksia noista? Kohtuullisen tyyriitä kokeiltavaksi joten olisi hyvä tietää että toimiiko tuollainen ilman akkua pelkkänä DC/AC -konvertterina.

Ei mitään kokumusta siitä polttaako talosi vai ei, ihan hackerointi-idea vaan ja linkitetty tuote ensimmäinen googlaustulos jossa peruspeksit näyttää kohtaavan. Luitko edes main features listan? Saat kyllä itse myös selvittää esim. alkaako peak power detection oskiloida mystisellä tehonlähteelläsi. Ehkä kannattaa sittenkin turvautua virallisiin sähköammattilaisten tarjoamiin ratkaisuihin?

Luin kyllä, ei vaan selvinnyt tuo akuton toiminta sen perusteella. Tietysti asiaa voisin tiedustella valmistajaltakin. Kysyin vaan sulta ihan vilpittömästi sillä ajatuksella että sattuisit tietämään.

“Inverter running without battery” voinee tarkoittaa ettei akkua tarvitse.

Tuo on tosiaan siinä mielessä epäselvä, että laitehan ottaa myös AC:ta sisään, eli voi vaatia joko AC tai akut sen DC-syötön lisäksi. Mutta asia selviää kun kysyy valmistajalta. UPSien kanssa oon oppinut että ei pidä olettaa liikaa, osa tarvitsee käynnistyäkseen vain verkkovirtaa, osa vain akun ja osa molemmat. :slight_smile:

Tämä “Mystinen tehonlähde” on siis Toyotan hybridi-Yaris, josta oon onnistuneesti ottanut jo sähköä hakkuripowerereille. Jos autoa haluaisi käyttää varavirran tekemiseen, olisi hyvä saada sieltä AC:ta koska ei tarvitsisi testata jokaisen laitteen DC-kestoa aina erikseen. Lisäksi noin korkean jännitteen DC:ssä sulakkeet ja releet ovat ongelma vaikka laitteet muuten toimisikin tasasähköllä.

Vastauksena aiempaan pohdintaasi siis tuon DC-syötön takana on auton akusto ja generaattori eli se on siinä mielessä jämäkkä ettei se varmaankaan oskilloi pahasti. Tietty asiaa ei ole mitattu.

Hei, aurinkokennosysteemiä löytyy akulla tai ilman.
Syöttöjännitevaihtoehtojakin varmaan runsaasti.
Osta kiinasta halpa ja tsekkaa toimiiko konsepti.
Jos laatu ei riitä (jännite, taajuus, siniaalto yms)
hanki laadukkaampi (kallis) paikallisesti.

Aurinkokennosysteemeissä voi olla ongelmana että
olettavat syötössä (aurinkokennossa) olevat korkeahkon
sisäisen vastuksen (rajallinen virran tuotto).
Jos korvaat kennon akulla voi käydä käry.
Aurinkokennosäätimet optimoivat kennon
tuottoa. Eivät ehkä ymmärrä akkua.
Kuten sanoin testaa halvalla.

Päätin pelata varman päälle ja käyttää erillistä virtalähdettä ja invertteriä. Häviöitä tulee enemmän mutta tuleepa toimiva kokonaisuus. Virtalähteeksi valikoitui käytetty Ascomin 2kW:n virtalähde, jonka testasin toimivaksi 144-200VDC:n jännittealueella ja se antaa 48VDC. Invertteriksi valikoitui Victron Energyn 48V 1200VA invertteri.

Tällainen tuli. Laitoin latta-alumiiniprofiilia pohjaan ja kiinnitin virtalähteen tuohon Victronin invertteriin pulteilla. Epäkäytännöllisen painavia nuo siniaaltoinvertterit mutta ei tuon tarvitse olla mukana kuin silloin, kun tarvitsee siniaaltosähköä.

Kuvassa kuormitan sitä 1kW:n vedenkeittimellä. Kytkennät takana ei näy, mutta ei niissä sen kummempaa kuin kaapelit kiinni virtalähteestä invertteriin ja virtalähteen liitokset suojattu kutistesukalla.