Poll: IRCNetistä Freenodeen

Ihmisillä joilla ei ole ollut samat yhteydet auki sitten vuoden -92 alkaa ilmetä yhä enemmän ongelmia joko päästä IRCnettiin liitetylle palvelimelle ollenkaan tai sitten kanaville “too many connections(global)” on tyly vastaus…

Esitän siis että #helsinkihacklab (ja sen -meta jne kanavat) sekä erityistesti #hacklab.fi siirretään Freenoden puolelle. Antakaa siis äänenne alla.

 • Kyllä, meidän tulee osoittaa solidaarisuutta
 • Ei, en halua muuttaa enkä välitä muiden ongelmista

Helsingin osalta hallitus voi toki päättää että kanavan uusi “virallinen” sijainti on Freenodessa mutta siitä on aika vähän iloa jos kukaan muu ei liity kanavalle…

edit: ja mikäli tämä “lievästi johdatteleva” kysymyksenasettelu tuntuu epäreilulta niin voi osallistua neutraalimman pollin kirjoittamiseen http://kirjoitusalusta.fi/hacklab-x-irccipolli lue kuitenkin ketju alta siellä on ihan pointteja.

vähättelemättä ilmaistuja IRCNetin ongelmia, ei tuo freenodekaan mitenkään auvoinen ole, ihan kamalia netsplittejä yms droppeja vähän väliä, ei sekään oo mistään kotoisin…

Niin, välillä on DDOS:ia niiden servereitä kohtaan, kunnes blokkaavat floodaajat. Keskimäärin kuitenkin pari kuukautta per yhteys (kunhan on oma/oman shellin yhteys vakaa) ja vaikka tippuisi, niin ei pudotus (joskus muutamaa) sekuntia kauempaa kestä eikä menetä nickiä eikä kanavia.

Kuten mainittu, freenodesta löytyvät palvelut eli nimimerkkejä ei menetä ja mikäli pitää opit opattuina, ChanServ hoitaa auto-oppaamisen.

Sisäänkirjautumiseen toimivat SASL ja CertFP, jotka ovat tuettuina kaikkialla. Toistaiseksi tuetut SASL-mekanismit ovat PLAIN ja ECDSA-256-CHALLENGEAUTH ja EXTERNAL tuki on tulossa, kun freenode saa Charybdiksen muutokset yhdistettyä IRCd-seveniinsä.

Freenode myös tukeeIRCv3 ja ja tuki paranee Charybdiksen muutosten yhdistämisen myötä, koska Charybdikseen tulee IRCv3.2 tuki ensimmäisenä ja 3.5test1 julkaistiin äskettäin.

Discourse valittaa minulle etten saa laittaa viestiin enempää kuin kahta linkkiä, joten IRCv3 piste orgin joudutte löytämään itse.

1 Like

Itsehän en aiheesta tiedä mitään, mutta serverin vaihtaminen tuntuu aina olevan hidas prosessi. Alustavasti olen vastaan, mutta jos päätös tulee vaihtaa freenodelle, niin voin ajaa asiaa eteenpäin turun osalta.

Kilpuri: Niin, siis haittoja on se, että joutuu liittymään toisellekin serverille. Hyviä puolia on se, että pääsee IRCiin tarvittaessa.

Kysymyksessä itsessään ei ole mitään vikaa, aiheesta on syytä keskustella ja polli voi olla hyvä tuki, mutta kysymyksen asettelu on kyllä nyt kauheinta johdattelua, mitä olen hetkeen tavannut. Ehdottaisin että tehdään uusi polli neutraalilla asettelulla ja mielellään jopa vähän paremmalla jaottelulla. Tämän pollin tulokset ja käyttöarvo ovat vähintään kyseenalaiset.

Eli selitetään alustuksessa tilanne ja kerrotaan vaihtoehdoista, jonka jälkeen kysytään esim. “Mitä IRC-verkkoa toivoisit meidän käyttävän?” vaihtoehtoina esim. “IRCnet”, “Freenode”, “Kumpi vaan käy”, “Joku muu, mikä?”, “IRC-verkko?”.

@jaroneko on oikeassa, mutta nyt en osaa muotoilla sitä johdontoa kauniisti siksipä avattu kirjoitusalustalle http://kirjoitusalusta.fi/hacklab-x-irccipolli jotta saataisiin parempi johdanto.

@Speedy voisi asian ensimmäisenä alullepanijana ottaa tuosta paremmasta johdannosta palloa kanssa.

Mikäli IRCnetin ja Freenoden lisäksi tarjolle tulee “joku muu”, jokin muu. Ja jokin muu olisi minusta Hacklabien oma verkko, jossa hacklab voi vaikuttaa verkon toimintaan.

Hyvällä verkolla pitäisi olla ainakin:

 • IRCv3-tuki
  • ainakin 3.1, 3.2 ei ole vielä julkaistu
   • SASL on luultavasti tärkein.
 • Palvelut (NickServ, ChanServ…)
  • Mieluiten varmaankin Atheme, vaikka se onkin lopetettu, turvallisuuspäivityksiä julkaistaan vielä ja kun forkit aloittavat vakaiden versioiden julkaisemisen niihin siirtymisen pitäisi olla helppoa.
  • Athemella on myös ChanFix (se täytyy vain ottaa käyttöön asetustiedostossa) ja sen olemassaolo luultavasti helpottaisi siirtymistä, koska monet suomalaiset eivät heti osaa rekisteröidä kanavaa ja opit menetettäessä ChanFix palauttaa ne käyttäjälle, joka on ollut eniten oppiina. Kanavaa ei myöskään voi rekisteröidä, ellei omaa korkeinta ChanFix pistemäärää (=kauanko on ollut oppina).

Tämä lista pätee myös muihin verkkoihin, mikäli oman verkon pystytys ei ole mahdollista. Enempää ei juuri nyt tule mieleen.


Nyt tuli mieleen myös hackint, jonka teemaan hacklabit sopisivat ja heiltä löytyy myös XMPP-yhdyskäytävä, jos joku pitää siitä enemmän, kuin IRC:stä.

1 Like

Mikäli tarjolle tulee “joku muu” ja siihen joku vastaa että haluaa oman verkon, niin samalla olisi myös hyvä tarjoutua ylläpitämään ja hostaamaan (tai hankkimaan hostauksen) ko. palvelulle. Freenoden, IRCnetin ja muiden olemassaolevien verkkojen käyttö on siksi helppoa ja mukavaa että niitä ylläpitää (vaihtelevasti verkosta riippuen) joku_muu™.

Näin Oulusta päin huutelevana pidän IRCnetiä hyvänä vaihtoehtona aivan periaatteellisista syistä. Myös Freenoden käyttö kelpaa. Freenoden nykyisten periaatteiden mukaisesti meille kai tulisi kysymykseen ns. ##-kanava ( https://blog.freenode.net/2008/04/registering-a-channel-on-freenode/ ) riippuen haluaako ylläpito määritellä meidät ‘ryhmäksi’. Freenodesta löytyy monta teemaan liittyvää kanavaa (mm. hackerspaces.orgin).

Tykkäisin jos TLS olisi vaihtoehto (Freenode ja Hackint tukee ainakin). Hackintistä ei ole kovasti omakohtaista kokemusta, mutta tuttuja juttuja sielläkin on (lähinnä chaos*), toki myös yhteisönä aika saksalaisittain painottunut.

Lisäksi vaihtoehtona voisi olla XMPP (joko omalla palvelimella ylläpitäjän löytyessä tai esim. jabber.hackerspaces.org). Toki XMPP voi olla osalle hankalampi käyttää ja tuo ‘taas yhden uuden palvelun’ käyttöön. XMPP on muutoin omasta mielestäni ylivertainen vaihtoehto monistakin syistä.

Omasta näkövinkkelistä IRCv3+kumppanit korjaavat monta ongelmaa joita ei ole. Hirveästi kivoja pikkunippeleitä joita en itse ainakaan ole koskaan oikein kaivannut. Lisäksi irssi ei tue vielä.

2 Likes

Weechat tukee IRCv3.1:sta, irssi alkaa olla museokamaa :smile:
Weechat tukee myös XMPP:tä.

@Otter summasikin jo samankaltaisia ajatuksiani oman verkon ylläpidosta ja mahdollisesta Freenodeen siirtymisestä.

IRC-verkon valinnassa tulee ottaa huomioon aktiivisten ja satunnaisten käyttäjien tarpeet sekä ulkomaalaiset vierailijat. Näkisin suomalaisen hacklab-skenen osana kansainvälistä hackerspace-liikettä, ja siksi voisikin olla perusteltua sijaita siellä, missä muutkin yhteisöt kokoontuvat. Toisaalta voisi väittää, että olemme selvästi suomalainen porukka.

Helsingin läbin sivuilla on pidetty webclient-linkkiä varsinkin ulkomaisia vierailijoita ajatellen. Tämäkin linkki jouduttiin kerran vaihtamaan, kun aikaisempi webclient lakkasi toimimasta, ja uuden toimivan löytäminen vei hetkisen aikaa ja vaivaa (vaihtoehdoksi ei kelpaa Java-ratkaisut tms.). Jos tuo nykyinen webclient, joka yhdistää IRCNet-verkkoon, katoaisi tai ei toimisi enää, niin uuden löytäminen ei ehkä onnistuisi nopeasti.

Monen mielesä IRC on museokamaa ja erityisesti kaikki tekstipohjaiset clientit. Eihän me olla niitä, eihän. Irssi on kuitenkin aika laajasti käytetty client, siitäkin huolimatta että se saattaa jonkun mielestä olla vanhentunut.
Bitlbeen kanssa toimii XMPP irssissäkin toki.
Weechatia pitäisi toki joskus koestaa.

WeeChat tosin vaatii sen käyttöönoton manuaalisesti /help irc.server_default.capabilities, aiheeseta löytyy tosin issue.

SASLin käyttöönotto taas on yksinkertaisesti:

/set irc.server_default.sasl_mechanism PLAIN
/set irc.server.VERKKO.sasl_username nimimerkki
/set irc.server.VERKKO.sasl_password salasana

Ylin on oletusasetus, mutta jos on käyttänyt SASLia käytöstä poistuneella mekanimsilla voi olla ongelmia, ellei sitä aseta PLAINiksi.

Irsssi taas seuraa hitaasti perässä.

Minusta KiwiIRC on hyvä webchat ja se on myös avointa lähdekoodia ja löytyy GitHubistakin.

IRCnetillä tosin palvelimien hallinta on vähän miten sattuu ja monet kanavat eivät päästä sisään ulkomaalaisilta kanavilta, joten siellä se ei toimisi.

KiwiIRC:llä linkitys on helppoa, esimerkiksi embed-linkki freenoden tukikanavalle:

Visit our IRC channel

[<img src='/uploads/default/195/30e6a35e8dfa84a3.png' alt='Visit our IRC channel'>](https://kiwiirc.com/client/chat.freenode.net:+6697/#freenode)

Tai https://kiwiirc.com/client/chat.freenode.net:+6697/#freenode

 • Yhdistää palvelielle chat.freenode.net SSL-porttiin (huomaa +) 6697 ja liittyy kanavalle #freenode.

KiwiIRC tukee myös IRCv3.1:tä ja SASL toimii antamalla nimimerkiksi käyttäjätunnus, klikkaamalla “I have a password” ja kirjoittamalla salasana siihen. Tässäkin on kyllä mahdollinen ongelma…

Viikonloppuna äänestettiin #hacklab.fi-kanavan tulevaisuudesta HSF15½-tapahtumassa. Äänestykseen osallistuivat paikalla olleet helsinkiläiset, tamperelaiset, mikkeliläiset, porilaiset ja yksi vaasalainen, suuri osa paikallisia aktiiveja, hallituslaisia tai muutoin toiminnan pyörittämisestä vastuuta ottavia henkilöitä. Päätös oli Freenodea puoltava, ja neutraalia äänestettäessä tarkoitettiin tässä aikomusta seurata enemmistön mielipidettä.

Kanavalla #hacklab.fi on tällä hetkellä noin 40 henkilöä, eli aktiivinen keskustelu on siellä jo päässyt käyntiin. Freenodesta löytyvät nyt myös kanavat #turku.hacklab.fi sekä #pori.hacklab.fi.