Puu-CNC-projektin pohjustus 27.6. kello 18:00 alkaen läbillä

Jo pitkään taka-alalla on ollut halu rakentaa läbille CNC-jyrsin puun työstämiseen. Viimeisen vuoden aikana tätä varten onkin nurkkiin kertynyt monia projektiin sopivia palasia ja nyt olisikin aika lähteä potkimaan projektia eteenpäin. Pääpiirteissään olisi tarkoitus rakentaa portaalimallinen 2,5 akselin pystykarakone, jonka XY-työalaksi tulee karkeasti metri kanttiinsa.

Nyt on tarkoitus porukalla ihmetellä jo nurkista löytyviä palasia, ideoida rakennetta ja kartoittaa jäsenten kiinnostusta osallistua projektiin. Työtä tulee olemaan lähinnä suunnittelussa ja osien valmistamisessa sekä kokoonpanossa. Ohjelmistopuolella tulemme käyttämään todennäköisesti mach3-ohjelmistoa alkuun, myöhemmin tai innon salliessa siirryttänee linuxcnc:n päälle.

Eli jos sinua kiinnostaa osallistua cnc-jyrsimen rakentamiseen niin kannattaa saapua läbille ideoimaan projektia 27.6. kello 18:00 alkaen.

2 Likes

Tässä karkea fusion-malli rakenteen visualisoimiseksi, mitat ovat läheellä, mutta eivät tarkkoja: https://a360.co/2K3v5lE

1 Like

Nykyisin saa varsin edullisia karapaketteja. Tässä olisi yksi kyseeseen tuleva jossa on niitä ominaisuuksia joita puu-CNC:ssä kaivataan: https://www.aliexpress.com/item/a-water-cooled-spindle-motor-2-2kw-with-a-VFD-as-a-set/825023707.html

1 Like

Olin aikonut tulla paikalle, mutta molemmista pyöristä kumit rikki, joten joudun jäämään pois.

Mielenkiinto on enemmän valmiin CNC-puujyrsimen käytön puolella kuin rakentamisen.

Hauskaa ideointia!

Lineaarikelkat: https://www.linearbearings.com.au/wp-content/uploads/RexRoth-Star-Runner-Block-1622.pdf

Kelkoissa merkintä Star 1622-894-11 Johteet kokoa 20

Parempi esite johteista: http://www.prema.com.pl/assets/Katalogi/Technikaliniowa/STAR_PATINES_Bosh_rexroth.pdf sivut 34 ja 56

Eli slimline steel runner block 1622 accuracy class N with low friction seals size 20 rail…

Tarkkuusluokka N on tässä järjestelmän lepsuin luokka, joka on todennäköisesti etu, sillä laakerit eivät välttämättä kuole ihan heti pölyyn.

Ajatuksia ja linkkejä on nyt kerätty wikiin: http://wiki.helsinki.hacklab.fi/PuuCee1000

Voisin tulla puuharyhmään mukaan. Olen yhden CNC routerin väkästellyt ja jotain virheistä oppinut.

Miten työ jatkuu?

Täällä myös on kiinnostusta.

Moi, vuosi myöhä vastaus… miten on mennyt Puu-CNC projektissa?
Onko joku rakentanut omaa, esim 1000x1000 mm X,Y, alustan työstömitoissa?
yt, https://desiderata.xyz

Pikkuhiljaa voisi potkia tätäkin projektia hereille kuolleista. X- ja Y-akselin osalta tarvittavat palikat on jo suunniteltu sekä sopivat moottoriohjaimet selvitetty.

Ja palikoille myös vapaa-ehtoinen koneistaja opintojensa ohella :slight_smile:

iges / igs tiedostot palikoista: https://kissa.depili.fi/wood_cnc.zip

Tuli vastaan käytetty iBAG HF 80 A-40 karamoottori, tai oikeastaan kaksi, jotka olisi edullisesti kaupan. Kaksi moottoria ja kourallinen teränpitimiä, lisäksi alumiininen moottorin kiinnityskappale, jolla sen saa kiinni alumiiniprofiiliin. Moottori/t olleet kiinni MDF jyrsimessä. Kokonaishinta 600 EUR.

Ensimmäinen kappale ajettu, löytyy metronäytön alta palkin päältä. On vähän karu jälki toisella puolen, täytyy tarkistaa jyrsimen teräpalat ja syöttö seuraaviin. Jos mitoitus on ok niin ajan ensiviikolla loput samoilla mitoilla.

Tässä on mennyt Tovi, mutta nyt vasta olen läbillä käynnyt ja kerennyt tuon tarkistamaan. Yksi mittavirhe tossa palikassa on, voi olla että se on mun piirtämäkin virhe: kahteen ilman upotuksia olevaan reikään on liian pitkä matka reunasta

Tuon saa koneistettua tai sahattua pois kyllä helposti. Lähinnä tärkeää olisi että kaikissa neljässä on lopulta reijät samalla mitoituksella keskenään.

Jos saat kuvaan korjauksen niin muutan CAM-filuun vastaavat mitat.

kissa.depili.fi/x_axis_v9.zip

Vika on ollut oma näppäilyvirheeni. 10mm mitoitusvirhettä. Se on nyt tossa
korjattu.