Työharjoittelija yhdistyksissä

Tampereen hacklabilta kysellään useasti mahdollisuutta suorittaa palkatonta työharjoittelua hacklabilla.

Aihe nousi ajankohtaiseksi ja kanavilla käytiin keskustelua aiheesta. Jäsenen harjoittelu koettiin positiivisena mahdollisuutena.

Jonkin verran minua kuitenkin huolettaa asiassa byrokratia. Oma tulkintani on se, että yhdistys on työsuojelulaissa tarkoitetun työnantajan asemassa, jos sillä on ei-työsuhteinen harjoittelija, vaikka yhdistyksellä ei olisi ainuttakaan työsuhdetta.

Työnantaja asema johtaisi taas siihen, että kaikkien koneiden tulisi täyttää työsuojelulain kohdat, mikä vanhojen koneiden kanssa ei varmastikaan pidä paikkaansa.

Onko muilla labeilla kokemusta aiheesta?

Ei-työsuhteisesta harjoittelusta saatu työsuojelurikos tuomio: Rautakauppiaalle tuomio koululaisten trukkiturmasta | Yle

Vaikka konetta ei ole lupa käyttää on työnantaja silti vastuussa koneen turvallisuudesta:

Tulkinta työsuojelulain mukaisesta työnantaja-asemasta on minullakin sama.

Jäi vielä epäselväksi, mikä on se yhteistyötaho harjoittelussa? Onko kyseessä jokin työllisyydenhoidollinen harjoittelu, hyvinvointialueen kuntouttava työtoiminta vai oppilaitoksen harjoittelu? Osaltaan tämäkin tieto vaikuttaa. Mitä mieltä tämä ns. lähettävä taho on harjoitteluympäristöstä vaaroineen?

Ehkä se keskeisin asia on kuitenkin se, onko yhdistyksellä tarjota harjoitteluun ohjausta? Onko olemassa henkilöä, joka pystyy olemaan tavoitettavissa – ja jopa mieluusti läsnä – sekä myös valvomaan tätä käsitellyn aiheen mukaista työturvallisuutta? Pelkästään laitteiden käytön kieltäminen tms. ohjeistus perehdyttämisessä ei voi riittäne.