CAM kurssille osallistumisen vaatimuksena on se että osaa jo Fusion 360:n sujuvan käytön, jos et muuten ole ollut Fusion 360 mallinnuskurssi - syksy 2016:lla ja et ole 100% varma että mallinnus on hallussa niin tule 27.10 workshop-iltaan varmistamaan että yhä osaat (ja mallintamaan sen kappaleen jonka haluaisit tuottaa).
Mallinnuskurssilla on pari kertaa ohimennen mainittu jotain 3D-tulostamisesta, CAM-kurssilla varmaan ensimmäiseksi uhrataan siihen ehkä puoli tuntia että miten päin minkäkinlaisia kappaleita ehkä kannattaa lähteä tulostamaan ja mistä se STL-exportti löytyy. Sen jälkeen ruvetaan katsomaan kuinka 3-akselisella pystykaraisella koneistuskeskuksella otetaan materiaalista kappale ulos, tässä kohtaa putoaa vauhdikkaasti kelkasta jos ei ole käynyt CNC-jyrsinnän peruskurssia tai muuten sinut CNC-jyrsinten kanssa.
Varoituksen sana siitä että jos mallinnuksessa alitehoisella koneella vielä jotenkin pärjäsi kun kappale oli riittävän simppeli niin CAMissa voi erityisesti prosessoritehon ja muistin puute tuntumaan kun lasketaan työstöratoja, asia selviää vasta kokeilemalla (loppuu vaan aika äkkiä huumori kesken jos joka kerta kun vaihtaa jotain parametreja joutuu venailemaan minuutin sitä että kone laskee)
Ensi to (10.11) aloitetaan tämä. Jos olet itse mallintamisen suhteen yhä hukassa niin tule tiistaina kysymään apua. Ekaan sessioon ainakin kyllä otan jonkun esimerkkikappaleen jotta kaikki voivat tehdä perässä samaa asiaa.
Toivottavasti kaikilla on tämä threadi seurannassa että saavat mailin tästä ajoissa…
CAM kurssilla tulijat hoi! Fusion360 on päivittynyt eilen/tänään, ladatkaa se päivitys nyt, muuten odotellaan iloisesti läbin bitti tukossa kuudelta hetki jos toinenkin kun kaikki päivittää softaansa yhtäaikaa…
@Depili kertoo ensi viikolla miten kaiverruksia tehdään, siitä eteenpäin sitten workshoppeja joissa katsotaan ihmisten omien mallien setuppeja ja operaatioita kuosiin.
Varsinainen työstöpuoli tehdään one-on-one silleen että halukas kisälli sopii jonkun mestarin kanssa että koska mestari ehtii valvomaan ja opastamaan tekemistä, siinä samalla mestarin kanssa tarkistetaan syöttöarvot.
Alustavia arvoja voi laskeskella esim tällä työkalulla http://zero-divide.net/?page=fswizard, muutamia huomioita: Aseta DOC siihen mitä maximum stepdown on, aseta WOC 100% (slot/pocket), Lotan max RPM on 6000 ja feed% on sopii olla jotain alle 50% noin alkuun (ja viimeistelylle alle 30%).
cncpoorboy on yleinen lähde läbiläisten työkaluille, voi kysellä että onko jostain tietystä työkalusta tiedossa mikä malli se olisi (jos se ei ole kotelossa jossa lukee päällä), mallin perusteella voi sitten hakea josko valmistajalla olisi jotain suosituksia lastun paksuudesta.
Edit3: jos esim teräksen tms vähemmän pehmeän kama kaiverrus kiinnostaa niin tilaa samantien tämmönen vaihtopaloilla varustettu laitos. Kymmenellä vaihtopalalla (jokaisessa kolme leikkauspintaa) ehtii hakea kyllä syöttöarvot kohdalleen ja tulee halvemmaksi kuin täyskarbidiset vastaavat (yksi semmoinen on toki vähemmän kuin tämä paketti [eikä tossakaan se tikku maksa vaan ne palat] mutta niitä joutuu ostamaan ainakin muutaman kun se pistekärki on todella helppo rikkoa)
Huomenna kurssilla on ohjelmassa tosiaankin tekstin / logon kaiverrusta ja sen tiimoilta koko työnkulku SVG:n tuomisesta sisään fuusioniin ja sen pohjalta työstöratojen tekemiseen.