Arduino-alkeiskurssi verkossa tiistaisin alkaen 26.1.2021 klo 18.00

Aloitetaan Arduinon alkeiskurssi 26.1.2021 klo 18 ja jatketaan tiistaisin (ellei labin säännöllistä tiistaitoimintaa saada taas käyntiin). Pidetään kurssi tällä kertaa verkossa, ainakin aluksi Google Meetin välityksellä.

Sisältö sopii myös aloittelijoille ja vasta Arduinosta kuulleille. Tarkoitus on kattaa elektroniikan, koodaamisen ja sähköopin perusteet siinä laajuudessa kuin ne tulevat vastaan Arduinolla asioita rakennellessa. Teoriaakin tarvitaan, mutta pidetään pääpaino käytännön tekemisessä ja yritetään saada jotain näkyvää aikaiseksi. Käsitellään ainakin ledin vilkuttaminen, erilaisten moottorien pyörittely, etäisyysanturit ja näistä jonkin kokonaisuuden rakentaminen.

Kurssia varten tarvitset tietokoneen, Arduinon ja vähän komponentteja. Tietokoneen ei tarvitse olla uusi tai hyvä, kunhan siinä on usb-portti (Arduinoa varten) ja kamera (kurssia varten). Arduinoksi suosittelen Uno R3 -mallia. Sen ei tarvitse olla aito, mutta kopiotuotteista kannattaa tarkistaa yksi yksityiskohta (siitä kohta lisää). Tarvittavista komponenteista oma ehdotukseni seuraavassa viestissä. Komponenttien ei ole pakko olla täsmälleen samat tai välttämättä edes ihan vastaavat (voidaan soveltaa, mutta soveltaminen saattaa vaatia oma-aloitteisuutta) eikä varsinkaan tilattu samasta paikasta. Huomioithan kuitenkin, että Kiinasta ei ehdi enää tilata.

Kurssille voi ilmoittautua vastaamalla tähän viestiin.

1 Like

Tässä oma ehdotukseni kurssilla käytettäviksi komponenteiksi: (yhteensä noin 50 euroa)

Jos tilaa Saksan Amazonista ja arvostaa nopeaa toimitusta, niin kannattaa katsoa tuotteita, joissa lukee “Sold by [nönnönnöö] and fulfilled by Amazon”. Silloin tavarat lähetetään pääsääntöisesti Amazonin Saksan varastosta. Suomesta vastaavaa tavaraa on aika vaikea löytää, varsinkaan valmiina pakettina. Muualla Euroopassa ja USA:ssa on hyviä vaihtoehtoja, mutta Kiinasta (eBay, AliExpress, BangGood, jne.) tilatut komponentit tuskin ehtivät Suomeen ainakaan kurssin alkuun mennessä.

Kytkentäjohdoissa kannattaa panostaa laatuun ja suosia niitä, joissa on neliskulmaiset päät. Pyöreäpäiset ovat vähän halvempia, mutta niiden kanssa voi mennä hermot.

image

Harjoitteluun Arduino Uno R3 on helppo ensimmäinen valinta. Se ei ole pienin eikä tehokkain, mutta se on helppo ja joustava. Kopiot ovat aivan yhtä hyviä kuin alkuperäiset, mutta kannattaa valita sellainen versio, jossa USB-liittimen vieressä on pieni neliön muotoinen piiri: (ATmega16U4)

Osa kiinalaisista kopioista käyttää tällaista pitkulaista piiriä (CH340), jota en suosittele:
image

Mukana.

Mukana

Mukana

Olen mukana, kiitos.
T. Hans S

Mukana

Mukana, ainakin jos olen kotona.

Tulossa ja mukana ehkä heti alussa, jos saan siirrettyä yhden jutun alta pois.

Edit: Olisin tuon askelmoottoriajurin tilannut, mutta herjasi ettei osoite (ei koti eikä työ) kelpaa. On ne kyllä muille kaupallisille toimijoille tähän mennessä kelvanneet. Niih!
Mulla on toisenlainen, mutta taisin sen kärventää tuossa männävuonna…

Mukana, kunhan komponentit vaan ehtivät saapua

Yksi mahtuu vielä!

mukana o/

  • Jouni

Onko kaikilla osallistuvilla jokin Google-tunnus, jota suostuu käyttämään Google Meetiin kirjautumiseen?

Onko kaikilla jo vähintään jokin Arduino-kortti? Onko muuten puutteita välineiden suhteen?

Onko kaikkien tietsikassa jonkinlainen kamera ja onko kaikille ok käyttää sitä kurssin aikana esim. kytkentäongelmien ratkomiseen?

Jos jokin näistä tuntuu ongelmalta tai muuten herättää tuntemuksia niin kertokaapa.

Kannattaa myös ladata etukäteen ja mielellään myös asentaa Arduino IDE täältä https://www.arduino.cc/en/software

Käytännössä jokin näistä:

Löytyy Google-tunnarit ja kaikki ehdotettu ok.
Ohjeistettu Arduino-aloituspaketti ja moottoriohjain hankittu. Tarviiko muita välineitä?

Tarvitaankos tuohon Google-tunnus? Ainakin Kremmenin vetämiä ARM-kursseja pidettiin Google Meetissä, eikä osallistujien tarvinnut kirjautua Googleen, kertakäyttö-URL:lla suoraan vaan. Tällaisella ohjeella mentiin: Introkurssi: C/C++ kehitys soveltaen ST:n ARM-lautaa ja reaaliaikakäyttistä - #46 by Kremmen
Osallistujia oli parhaimmillaan yli 20 ja lisääkin olisi mahtunut.

Google Meet vaatii joko tunnukset tai rahaa. Tässä maailmassa ei saa mitään täysin ilmaiseksi (tai ainakaan mitään kunnollista).

Ero tulee varmaankin juuri tuosta, että Kremmenillä on maksullinen versio Google Meetistä, jolloin tulee ominaisuuksiakin eri tavalla. Eipä tuo tunnuksen käyttökään ole mikään ongelma.