Hienomekanikkapaja / Puuhapaja / Pelastusarmeija

Terve,

kukahan Hacklabiläisten käytettävissä olevaa hienomekaanista puuhapajaa Pelastusarmeijan tiloissa Kalliossa ylläpitää nykyisin ?

Jesse

Olli Henttonen on ollut puuhapajan nokkamies, mutta en ole hänestä kuullut vähään aikaan, Että en tarkkaan tiedä mitä kaverille juuri nyt kuuluu.

Niin aivan, Olliin en ole saanut yhteyttä.

Ymmärsin että sunnuntaisin Hacklab väkellä olisi käyttöaika puuhapajalla. Kuka osaa kertoa?

Itsellä käynnissä harrasteluonteinen kellotauluprojekti johon kaipailen tarkkuus cnc:n käyttöä.

Jesse

Sain eilen tiedon, että Olli Henttonen on menehtynyt joulukuussa. Paitsi että se oli henkilökohtaisesti suru-uutinen niin nyt en osaa sanoa yhtään, miten Puuhapajan toiminta jatkuu vai jatkuuko.
Labilla on Lotta (Leadwell MCV-OP) joka on tarkkuus-CNC-jyrsin (paino 3t). Olet tervetullut siihen tutustumaan joskin koneen käytössä on sääntöjä jotka on täytettävä.
Ensimmäinen on, että puun jyrsintää koneella ei tehdä joten mikäli se on valitsemasi materiaali, niin täytyy hakea muita ratkaisuja.
Toinen tiukka sääntö on, että koneen itsenäinen käyttö edellyttää näyttöä tuotantotason CNC-koneen käytön osaamisesta. Lotan CNC on Fanuc Series 0M jonka käytön perusteet on oltava hanskassa. Käyttö on mahdollista myös ohjattuna, mutta silloin pitää sopia kuka toimii ohjaajana ja koska.
Näillä säännöillä ei ole tarkoitus tehdä elämää vaikeaksi, vaan varmistaa ettei tule vahinkoja ja että kone pysyy timmissä. Iso CNC-kone on oikeasti pelottava laite jos se lähtee lapasesta.

No hitto :cry:

Olihan puuhapajalla teoriassa muitakin pyörittäjiä mutta kukaan muu ei tietenkään asu siinä vieressä niin ylläpito ainakin hankaloituu merkittävästi.

Pitänee koittaa saada joku niistä muista (kun muistais edes nimet) kiinni tai viimekädessä ihan pelastusarmeijan kanssa selvittää että mitä asian suhteen on tapahtumassa.

Ok, itsellä ei ole tiedossa muita puuhajapan pyörittäjiä, olen kuulolla sen suhteen.

Hackin Lotta lienee turhan järeä ajattelemaani kaiverrushommaan.

Harkinta ja päätös on tietysti sinun mutta järeälläkin koneella voi tehdä pientä ja tarkkaa. Lotalla on tarkkuusporattu selvästi alle 1mm reikiä ja ohuimmat vakiojyrsintapit ovat 2mm halkaisijaltaan.
Isosta koosta on vain hyötyä; mitä raskaampi sitä stabiilimpi. Haittaa on vain kun konetta pitää liikutella. Lotta toki on vaakittu paikalleen eikä liiku mihinkään:)

Aivan. täytyy tulla paikanpäälle ihmettelemään.

cad - puoli itsellä hallussa, huomasin cnc-lotan cadcam kurssinkin mutta en siihen ehtinyt.

Ensi- ja seuraavana viikonloppuna pidetään CNC-alkeiskurssin pikakertaus jossa käydään konettakin läpi melko kattavasti. Tule toki paikalle jos aikataulusi sallii. Tarkemmat tiedot mm. toisaalla täällä Discoursessa.

Ok,

ajatellen että kurssin sisällön sisäistää ja ns. saa itsensä Lotan käyttökuntoon niin onko ajatus että käytön ohjaus tapahtuu omalta kannettavalta käsin…?

itse en saa asennettua Fusion 360 OSX:ää koska tarvitsen 10.8.5:n rhinoceroksen BETA:n takia…

Kunhan nyt ruutupaperilla ja lyijykynällä ensin.

Kilpuri, mihinkähähn vastaat “Kunhan nyt ruutupaperilla ja lyijykynällä ensin.” ?

Siihen ohjaamiseen.

Eli alkeiskurssilla ei oteta vielä mitään kantaa mallinnukseen tai CAMiin, Gkoodin voi kirjoitella ensin millä vaan käsin ja sitten näpytellä koneen konsolista sisään.

Edit: Jos alkeiskurssille tarvitsisi jotain mallinnus- tai CAM-ohjelmaa niin siitä olisi kyllä mainittu erikseen kurssin tiedoissa. Kynä ja paperi riittää tässä vaiheessa hyvin.

Edit2: se mallinnus ja CAM kuvion saatua haltuun niin GKoodi generoidaan joko omalla asennuksella tai läbille tulevalla MasterCAM:in oppilaitoslisenssillä (saadaan ilmaiseksi maahantuojalta) ja ladataan lottaan hänen viereensä laitetun raspin/beaglebonen/tjsp weppikuvion kautta.

ok, selvä homma, kiitokset !

Terve, … Pelastusarmeijan Puuhapajasta puheen ollen,

kävin pari päivää siten Pelastusarmeijalla tapaamassa talonmies Taito Hellströmiä.

Todettiin siinä yhdessä etä Hacklabiltä nimitetään vastuu/yhteyshenkilö joka asioi Hellströmin kanssa, Hellström vie asian eteenpäin esimiehilleen tms ja homma lähtee käyntiin, näin on mahdollista edetä jotta Puuhapajan tilat saadaan Hacklabilaäisten yhteiskäyttöön.

Taito oli sitä mieltä että Puuhapajaa on aivan turha seisottaa käyttämättömänä.

Taito Hellström
taito,hellstrom@pelastusarmeija.fi
0447063540

Terveisin,

Jesse Pietilä

1 Like

Terve,

kukahan Hacklabiläisten käytettävissä olevaa hienomekaanista puuhapajaa Pelastusarmeijan tiloissa Kalliossa ylläpitää nykyisin ?

Jesse

Tätä asiaa ollaan yritetty itsekin selvitellä:
http://www.pienoismallit.net/keskustelut/12806_puuhapajan-kohtalo-/

Oletko @Jesse ollut mukana toiminnassa? Osaatko sanoa, kuka Puuhapajan käyttäjistä saattaisi tietää asiasta parhaiten?

Vierailin pariin otteeseen Puuhapajalla viime vuoden puolella (2015).
Tapasin paikan päällä vain Olli Henttosta, ja niin ollen en tiedä muita käyttäjiä jne.

Tilanne kliinnostaa. en ole saanut itse vielä selvyyttä asiaan.

Kerro meillekin jos saat jotain selville.

Hacklabilla pystyy nykyisin entistä paremmin myös pienoismallien rakenteluun, ja meillä on nyt oma nurkkaus maalaamiselle. Puutyöpuolelta löytyy kaikenlaista uutta työkalua. Tarkoitus on kehittää mallailun edellytyksiä enemmänkin, jos kiinnostuneita riittää.

Niin samoin itsekin otan vastaan infoa vaikka tässä ketjussa.

Itsellä on kiinnostusta juuri hienomekaaniseen cnc-työstöön, yli 10000 tms rpm kierroksilla jne.

Kiinnostaa myös mikäli kukaan ikinä installoisi Hacklabin Lottaan tilapäisesti korkeakierroksisen Spindelin.

CNC -alkeet kävin labillä, mutta vielä ei ole kärsivällisyys riittänyt Q-koodien sisäistämään jotta Lottaa pääsisi ohjaamaan.

Omasta puolestani Puuhapajan tilanteen selvittely jatkukoon,

Jesse