Pikakurssi: Puun sorvaamisen alkeet keskiviikkona 13.9.2017 kello 18:00 alkaen

Uuden puutyötilan sekä wanhan neuvostoliittolaisen puusorvin myötä on aika aloittaa myös pienten puutyökurssejen järjestäminen. Kurssit tulevat olemaan yhden illan mittaisia johdatuksia eri koneisiin tai aiheisiin. Aloittakaamme sorvaamisella ja tästä jatketaan kiinnostuksen osoittamaan suuntaan.

Eli keskiviikkona 13.9. kello 18-> käydään läpi sorvin käytön perusteita työturvallisuudesta lähtien aina itse omin käsin sorvaamiseen ja hiontaan asti. Kurssi järjestetään puutyötiloissa, kurssin aikana tulet saamaan vaatteesi pölyyn. Sorvaamaan ei pääse roikkuvissa vaatteissa tai irtonaisen pitkän tukan tai parran kanssa.

Sorvina on siis nyt kesällä kolehtirahoilla hankittu ja käyttökuntoon laitettu Igor armottomaksi ristitty neuvostoliitossa valmistettu komeus: Puusorvi Helsingin labille

Sorvilla pystyy tällä hetkellä sorvaamaan kärkien välissä noin 30cm halkaisijaltaan ja 1,5m pituudeltaan olevia kappaleita. Jahka saamme hankittua yhden 60x2,0mm mutterin niin sorvilla pääsee tekemään myös kulhoja ja kuppeja kiinnityslaippojen avulla, tällöin kappaleen maksimikoko on noin 80cm halkaisijaltaan ja 50cm pituudeltaan.

Jos kurssin sisältöön voi vaikuttaa, niin talttojen teroituksen läpikäyminen olisi hyvä. Ne näyttävät kuitenkin tylsyvän normaalissa käytössä ja terävät taltat helpottavat sorvaamista.

Mainittakoon vielä että tämä kurssi on vain jäsenille, koska läbin työkaluja saavat käyttää vain jäsenet.

Lisätietoa jäseneksi liittymisestä

Edit: siis normi vuosijäsenyys, koska toisaalla pohdittiin että pitääkö olla avainjäsen kun tämä ei ole tiistaina.

Kurssi pidettiin ja lastuja lensi. Tarvittaessa vastaava peruskurssi järjestetään uusiksi myöhemminkin.

Siitä vaan sitten omia projekteja tekemään, vaikka ovenkahvoja:

Kurssilla oli myös puhetta parempien sorvitalttojen hankkimisesta. Talttoja saa ainankin Malmin Terästä http://www.malmintera.fi/ ja ilmeisesti myös Plektra tradingistä https://plektratrading.fi/ Plektra tradingillä on myös myynnissä ainankin jotain jalopuupalasia: https://plektratrading.fi/puutavara.html

Kyselen vielä alivuokralaisenamme olevalta puusepältä erikoisempien puulajikkeiden hankintapaikoista. Ainankin ennen noita sai puukeskukselta hyvin, mutta en tiedä palvelun tasosta nykyisellään, sillä Starkki osti puukeskuksen liiketoiminnan jonkin aikaa sitten.

Tänään juteltiin läbin alivuokralaisena toimivan ripawood -puusepän kanssa jalopuiden hankinnasta.

Suomenojalla on OP-puu,https://www.op-puu.fi/tuotteet/puutavara-sahatavara/ , josta saa jalopuita näin pääkaupunkiseudulta, seuraavat liikkeet ovat sitten korsossa ja lahdessa, mutta samalla hintakin laskee.

Pienissä määrin puuta voi myös saada ostettua tai tilattua ripawoodin kautta omiin harrasteisiinsa.